Maia Sandu: „Resursele noastre de apă, agricultura și pădurile sunt cele mai afectate de schimbările climatice, avem nevoie de o discuție serioasă și responsabilă între fermieri, silvicultori autorități centrale și locale”

  • 25 Noiembrie 2022 13:00
Maia Sandu: „Resursele noastre de apă, agricultura și pădurile sunt cele mai afectate de schimbările climatice, avem nevoie de o discuție serioasă și responsabilă între fermieri, silvicultori autorități centrale și locale”

Adaptarea la schimbările climatice a agriculturii și silviculturii este una din prioritățile Republicii Moldova, care este mai vulnerabilă la secetă decât alte țări europene, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu a declarat în cadrul Conferinței naționale:

„Avansarea agendei naționale privind schimbările climatice în silvicultură și agricultură în Republica Moldova”, că restabilirea suprafețelor forestiere este foarte importantă în condițiile în cadre doar aproximativ 11% din suprafața țării este acoperită cu păduri. 

Anii secetoși sunt tot mai frecvenți în Rep. Moldova, iar acest lucru compromite recoltele pe câmpuri, seacă apele în fântâni, lacuri și râuri, iar în păduri se usucă copacii. Adaptarea la schimbările climatice va fi grea și creșterea rezilienței va fi dificilă în special pentru Rep. Moldova, deoarece resursele sunt mai puține, a declarat Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu:       

 „Resursele noastre de apă, agricultura și pădurile sunt cele mai afectate de schimbările climatice, avem nevoie de o discuție serioasă și responsabilă între fermieri, silvicultori autorități centrale și locale și cercetători. Agricultura trebuie ajutată să se adapteze la noile condiții, iar pentru asta e nevoie de planificare pe termen mediu și lung, dar și de investiții. Moldova are acum doar aproximativ 11% din suprafața țării împădurită. Avem nevoie de o politică de stat clară și strictă pentru îngrijirea și protejarea râurilor vitale, Nistru și Prut. Moldova e tot mai secetoasă are resurse limitate de apă și trebuie reîmpădurită. Pădurarii, fermierii și cetățenii din Rep. Moldova au nevoie de ghidare și de ajutor”, a afirmat Maia Sandu.

Schimbările climatice reprezintă o provocare globală, iar Suedia și-a asumat angajamentul să susțină atenuarea schimbărilor climatice și măsurile de adaptare în Rep. Moldova, a declarat în cadrul conferinței Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried:

„În Republica Moldova criza climatică vine cu presiunea asupra disponibilității de apă, cauzând condiții extreme meteo și contribuind la procesul de deșertificate. Este important ca actorii locali, autoritățile publice, ONG-urile rurale și gospodăriile să fie eficiente în preluarea diverselor practici în ceea ce privește schimbările climatice. Suedia și-a asumat angajamentul să susțină Rep. Moldova în conformitate cu viziunea țării și în conformitate cu aspirațiile de integrare Europeană”, a spus Katarina Fried.

În ultimul deceniu, Rep. Moldova s-a confruntat cu o serie de fenomene meteorologice extreme, cum ar fi secete și inundații, care au avut consecințe negative asupra economiei.

Conferința „Avansarea agendei naționale privind schimbările climatice în silvicultură și agricultură în Republica Moldova”, a fost organizată sub patronajul Președinției Republicii Moldova în parteneriat cu programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare PNUD Moldova, fondul verde pentru climă și ambasada Suediei la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău