Maia Sandu – politicanul care se bucură de cea mai mare încredere, sondaj IRI

  • 06 Mai 13:36
Maia Sandu – politicanul care se bucură de cea mai mare încredere, sondaj IRI

Președintele Maia Sandu este personalitatea politică ce se bucură de cea mai multă încredere din partea cetățenilor. Șefa statului a fost menționată de către 20% din respondenții unui sondaj prezentat de către Institutul Republican Internațional în Republica Moldova. Aceasta este urmată de către fostul președinte Igor Dodon –15%, iar pe locul trei s-a situat primarul capitalei, Ion Ceban, care a fost menționat de către 8% din respondenți, transmite IPN.

În topul personalităților politice se mai regăsește președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, pentru care s-au pronunțat 7% din intervievați, precum și liderul Partidului Șor, Ilan Șor, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Natalia Gavrilița, care au fost menționați de a câte 5% din respondenți. Totodată, 9% au declarat că nu au încrederea în nimeni, iar aproape 50% nu au știut sau nu au răspuns. Întrebarea a fost deschisă.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede doar două formațiuni politice. Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate și-ar fi dat votul 21% din respondenți, iar pentru Partidul Socialiștilor și-ar fi dat votul 13%.  4% din cei intervievați ar vota pentru Partidul Șor, iar pentru Partidul Comuniștilor ar vota 3%. Cu un procent s-ar alege alte trei formațiuni politice: Congresul Civic, Partidul Democrat și Platforma Demnitate și Adevăr.

Datele au fost colectate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, în perioada 9 februarie și 30 martie prin interviuri telefonice. Interviurile eșantionului principal au fost finalizate pe 21 martie, iar interviurile suplimentare cu tinerii (18-35 de ani) pe 30 martie 2022. Munca pe teren a fost întârziată din cauza izbucnirii războiului din Ucraina și a tergiversărilor din partea echipelor de colectare a datelor. Eșantionul principal a fost constituit din 1 306 de rezidenți permanenți ai Republicii Moldova, cu drept de vot. Marja de eroare a eșantionului principal nu depășește 2,5%, iar a eșantionului de tineri nu depășește 3,9%.

Sondajul a fost coordonat de dr. Rasa Alisauskiene, de la Baltic Surverys/The Gallup Organization, în numele Center for Insights in Survery Researc, iar munca în teren a fost realizată de centrul Civis. Sondajul a fost finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:3,6 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău