Maia Sandu: „Planul nostru este să oferim localităților din R.Moldova cel puțin 100 de milioane de euro în fiecare an pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală din toată țara”

  • 14 Decembrie 2021 16:44
Maia Sandu: „Planul nostru este să oferim localităților din R.Moldova cel puțin 100 de milioane de euro în fiecare an pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală din toată țara”

Președinta Maia Sandu a susținut un discurs la Conferința Autorităților Regionale și Locale a Parteneriatului Estic.

Șefa statului a evocat problema depopulării puternice a comunităților rurale și a spus că pentru a readuce oamenii acasă sunt necesare investiții în regiunile rurale. „Fiecare localitate, mare sau mică, are nevoie de acces echitabil și consistent la finanțări publice pentru dezvoltarea infrastructurii, construcții capitale și alte lucrări. Nu putem reînvia comunitățile noastre rurale fără investiții ample”, a subliniat Maia Sandu.

În discursul său la Conferința Autorităților Regionale și Locale a Parteneriatului Estic, ea a denunțat faptul că politicienii de la guvernare au folosit fondurile pentru dezvoltare locală pentru a-și satisface nevoile personale sau a atinge obiective de partid. Maia Sandu a declarată că alături de noul guvern al Republicii Moldova și-a propus să schimbe această practică vicioasă. Ea a anunțat că lucrează la un program numit „Satul European”, pentru atragerea surselor de finanțare pentru dezvoltarea locală și simplificarea mecanismului de finanțare. De asemenea, autoritățile examinează posibilitatea extinderii acestui fond pentru a sprijini afaceri de nivel local. „Planul nostru este să oferim localităților din Republica Moldova cel puțin 100 de milioane de euro în fiecare an pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală din toată țara”, a declarat Maia Sandu.

Un alt element esențial al succesului dezvoltării locale este descentralizarea fiscală.

Maia Sandu a denunțat presiunile de ordin politic asupra primarilor și a spus că împreună cu guvernul s-a angajat să sprijine și să menținem independența autorităților publice locale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău