Maia Sandu: „Nu ne alarmează schimbarea componenței CSM atâta timp cât vor veni oameni onești. Mă îngrijorează intenția unora de a bloca reformele”
-
26 Septembrie 2019 10:57
Adunarea Generală extraordinară a Judecătorilor, convocată de un grup de magistrați printr-o hotărâre a Curții de Apel, are drept scop blocarea activității Consiliului Superior al Magistraturii și, respectiv, a reformelor în justiție inițiate de actualul guvern, a declarat într-un briefing premierul Maia Sandu.
Maia Sandu a amintit că guvernarea a inițiat o serie de reforme în justiție, dar mulți angajați din sistem se opun. „Eforturile au început să dea roade. Am văzut ridicarea imunității unui judecător controversat. Aceasta i-a nemulțumit pe unii. Știu că avem judecători onești, dar și grupuri de interese care se opun reformei. Știu că aveți de a face cu câteva găști de corupți care până recent aveau acoperire politică și până recent lucrau împreună cu hoții”, a s-a adresat premierul judecătorilor.
Maia Sandu a comparat modul de organizare a Adunării Judecătorilor, stabilită pentru mâine, 27 septembrie, cu acțiuni netransparente similare, din ultimii ani. „Modul aduce aminte de practicile odioase din ultimii ani, lipsa de transparență, dirijarea din umbră, emiterea unor decizii rapide. Scopul este blocarea activității CSM. Nu ne alarmează schimbarea componenței CSM atâta timp cât vor veni oameni onești. Mă îngrijorează intenția unora de a bloca reformele”, a precizat Maia Sandu.
Ea a menționat importanța reformelor în justiție pentru viitorul Republicii Moldova. ”Perioada imediat care vine este crucială pentru soarta Republicii Moldova. De succesul reformei justiției depinde viitorul acestei țări. Sau facem un salt spre civilizație și dreptate și ne aliniem țărilor europene în care drepturile omului sunt respectate, sau ne afundăm și mai mult în trecutul post-sovietic și cioplim un tătucă să-i cântăm osanale și să-i punem monumente de aur în timp ce oamenii zac în sărăcie”, a subliniat premierul.
Totodată, Maia Sandu s-a arătat convinsă că reformele vor continua, „indiferent de eforturilor unora de a le zădărnici”.
Amintim că CSM a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, prin care s-a dispus organizarea Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, la 27 septembrie, la solicitarea unui grup de 87 de judecători. Pe ordinea de zi se află subiectul retragerii mandatelor membrilor CSM, aleși din rândul judecătorilor. Anterior, CSM refuzase să dea curs solicitării magistraților de a organiza ședința extraordinară.