Maia Sandu: „Este inacceptabil ca oamenii să fie lăsați fără loc de trai pe timp de iarnă, în situație de urgență”

  • 24 Septembrie 2021 11:36
Maia Sandu: „Este inacceptabil ca oamenii să fie lăsați fără loc de trai pe timp de iarnă, în situație de urgență”

Parlamentul Republicii Moldova a votat ieri, în prima lectură, proiectul de modificare a Codului de executare, înaintat de Președinta Maia Sandu la 26 martie. Această lege va proteja oamenii cu venituri mici de evacuări abuzive din propria locuință din cauza datoriilor.

„Mă bucur că inițiativa este susținută de noul Legislativ. Este inacceptabil ca oamenii să fie lăsați fără loc de trai pe timp de iarnă, în situație de urgență ori să se dispună ca locuința lor să fie sechestrată pentru o datorie mică”, a spus șefa statului.

Mecanismul de protecție, creat de modificările introduse, stabilește, între altele, că cetățeanul nu va putea fi evacuat din casă în perioada rece a anului, dacă acesta nu dispune de altă locuință corespunzătoare, unde s-ar putea muta. Tot aici se înscrie starea de urgență, de asediu sau de război și starea de urgență în sănătate publică. Proiectul mai propune extinderea listei bunurilor și veniturilor cetățeanului, care nu pot fi urmărite. Astfel, dacă debitorul este agricultor, nu pot fi urmărite alimentele necesare până la noua recoltă, animalele destinate obținerii mijloacelor de subzistență și furajele necesare pentru aceste animale până la noua recoltă.

„Trebuie să creăm un stat în care fiecare cetățean să aibă o viață demnă și să știe că, dacă a ajuns în situație de risc, autoritățile au grijă de el. O facem inclusiv prin acest proiect de lege, care îi va proteja de abuzuri pe cei mai vulnerabili”, a spus Președinta Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău