Maia Sandu: „De succesul reformei justiției depinde cât de repede vom deveni stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”

  • 15 Septembrie 2022 10:51
Maia Sandu: „De succesul reformei justiției depinde cât de repede vom deveni stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”

„De succesul reformei justiției depinde cât de repede vom deveni stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Este elementul-cheie al transformărilor prin care trebuie să trecem pentru a construi o economie puternică și a recăpăta încrederea cetățenilor Rep. Moldova”. Declarațiile au fost făcute de președinta Maia Sandu în deschiderea Forumului ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”

În discursul rostit, șefa statului a vorbit despre importanța curățirii sistemului de elemente corupte, principalul impediment în calea aplicării legii în Republica Moldova.

O altă problemă majoră în actualul sistem de justiție este tergiversarea dosarelor și scurgerile de informații a mai spus Maia Sandu.

”Eu sunt foarte îngrijorată de tergiversarea în sistemul judecătoresc a examinării a unor dosare importante, de importanță națională inclusiv a unor dosare financiare și proprietăți publice semnificative. Astăzi acest comportament de tergiversare nejustificată sau de adoptare a deciziilor ilegale, cu suspiciune de încasare a veniturilor necuvenite nu este sancționată de nimeni (…) Cine îi oprește astăzi pe judecătorii corupți să nu comită abuzuri. Această stare de lucruri compromite și magistrații corupți din sistem. Recunoaștem că în procuratură se întâmplă anumite lucruri, sunt progrese pe investigarea unor dosare. Unele dintre ele au ajuns deja în instanță. Hoții cei mari se arată deranjați, dar acești hoți sunt încă la libertate și încă încearcă să exploateze scheme de corupție pe care le-au exploatat în trecut sau să-și cumpere impunitate”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a vorbit despre importanța pre-evaluării externe a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor despre care spune că vor fi complet noi începând cu anul viitor.

Șefa statului s-a referit și la corupția din sistemul medical care a dus la pierderea de vieți omenești și a menționat că încrederea în justiție va fi restabilită cu ajutorul oamenilor onești.

Lucrurile rele pornesc dintr-o justiție strâmbă, iar cele bune dintr-o justiție dreaptă” a menționat șefa statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău