Maia Bănărescu: Copiii nu trebuie folosiți ca elemente electorale pentru a atrage simpatia alegătorilor. Concurenții electorali ar fi bine să includă în programele lor acțiuni concrete pentru copii

  • 06 Octombrie 2020 14:10
Maia Bănărescu: Copiii nu trebuie folosiți ca elemente electorale pentru a atrage simpatia alegătorilor. Concurenții electorali ar fi bine să includă în programele lor acțiuni concrete pentru copii

Oficiul Avocatului Copilului de la Chișinău solicită politicienilor să nu folosească imaginea copiilor în campania electorală, dar și să nu implice adolescenții în acțiuni de agitație electorală. Instituția a anunțat chiar și o serie de acțiuni în acest sens, urmând să monitorizeze activitatea concurenților electorali pe perioada campaniei pentru alegerile prezidențiale.

Reprezentanții Oficiului Avocatului Copilului în Republica Moldova solicită operarea mai multor modificări în actuala legislație, astfel încât cei care folosesc imaginea copiilor în campanie electorală să poată fi trași la răspundere. Copii trebuie tratați cu demnitate și respect amintește avocatul copilului, Maia Bănărescu.

„Este interzisă utilizarea imaginii copiilor în perioada campaniei electorale, în orice acțiuni de agitația electorală, la apeluri, în fotografii de agitație electorală. Legislația Republicii Moldova nu prevede norme de sancționare a acelor demnitari, funcționar publici, care folosesc imaginea copiilor cu încălcarea normelor. Copiii nu trebuie folosiți ca elemente electorale pentru a atrage simpatia alegătorilor. Concurenții electorali ar fi bine să includă în programele lor acțiuni concrete pentru copii”, a declarat Maia Bănărescu.

Pe durata campaniei electorale, cei de la Oficiul Avocatului Copilului vor monitoriza cazurile în care politicienii fac uz de imaginea copiilor pentru a obține simpatia alegătorilor. Monitorizarea va avea loc în cadrul unei campanii sociale „Stop utilizării imaginii copiilor în scopuri electorale”.

În același timp, apărătorii drepturilor minorilor nu vorbesc despre restricții categorice. Aceștia pot să se informeze despre programe electorale, iar participarea în spoturi publicitare poate fi făcută doar cu acordul copilului și a părinților. Este interzisă însă participarea copiilor în agitația electorală.

„Nu putem spune că copii trebuie să fie limitați campaniei electorale. Există posibilitatea copiilor de a participa în dezbateri electorale, de a se interesa de programele electorale. Deși avem legea, aceasta semnifică însăși interzicerea de a atrage copii în campania electorală”, a afirmat Dumitru Darea.

Și părinții ar trebui să fie atenți în ce locuri merg copiii lor, pentru a nu-i expune riscului de a fi folosiți de concurenți pe perioada campaniei electorale, susține Ombudsmanul Copilului. Acest recomandare pare a fi însă mai complicată, în contextul în care în perioada electorală mai mulți politicieni au mers în școli. Aceștia și-au făcut fotografii cu copiii și au stat în prezența lor fără măști.

La mijlocul lunii septembrie, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a emis un ordin prin care a interzis activitățile politice și electorale în școli.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău