Mai puține accidente la o intersecție din Chișinău cu trafic dirijat de semafor inteligent

  • 02 Ianuarie 2023 17:58
Mai puține accidente la o intersecție din Chișinău cu trafic dirijat de semafor inteligent

De la instalarea semafoarelor inteligente la intersecția bulevardul Dacia – strada Băcioiii Noi, în luna martie anul trecut, nu s-a înregistrat niciun accident rutier în intersecția respectivă, comparativ cu anul precedent, când trei dintre accidentele documentate au fost cu urmări fatale. Într-un comunicat de presă, Direcția Generală Mobilitate Urbană precizează că scopul primar al semafoarelor inteligente de a evita accidentele cu urmări grave a fost atins prin descurajarea manevrelor periculoase ale șoferilor, transmite IPN.

Sistemul scanează în permanență fluxurile de vehicule și transmite informația către semafor, care acordă consecutiv culoarea verde vehiculelor pe axele prioritare, axele secundare, precum și pietonilor, totul în doar câteva secunde. Însă, cel mai important lucru este flexibilitatea oferită și potențialul de a fluidiza mai bine traficul.

Spre exemplu, în cazul unui flux mai mare de vehicule ce sunt în așteptare pe artera principală (bd. Dacia), sistemul poate extinde durata timpului verde, pentru a acomoda sporirea capacității de trecere în intersecție. În același timp, în cazul creșterii cozilor de vehicule pe axele secundare (str. Băcioii Noi) poate acorda mai repede verde mașinilor care se află în așteptare.

Sistemul analizează toate variabilele și adaptează „timpul de verde” pentru a asigura un flux continuu al vehiculelor și pentru a preveni eventualele ambuteiaje pe direcțiile prioritare de circulație, în funcție de perioada zilei. Prin intermediul camerelor video, care servesc drept senzori, se poate efectua monitorizarea situației rutiere atât în timp real, cât și sub formă de înregistrare video, pentru elucidarea circumstanțelor unor potențiale incidente rutiere.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău