Mai mulți oficiali locali din Rusia au cerut demiterea lui Putin

  • 10 Septembrie 2022 13:30
Mai mulți oficiali locali din Rusia au cerut demiterea lui Putin

Într-un act rar de disidență în Rusia, mai mulți aleși locali din districtul Smolninskoie, din zona Sankt-Petersburg, au cerut Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus) să-l demită pe președintele Vladimir Putin, pentru „crime de înaltă trădare”. S-au trezit imediat cu citații de la poliție, relatează CNN.

Autorul apelului pentru demiterea lui Putin, Dmitri Paliuga, a postat documentul pe Twitter, susținând că președintele rus este vinovat pentru „ decimarea tinerilor bărbați ruși apți, care ar fi fost mai de folos în câmpul muncii decât în armata; recesiunea economică și exodul „creierelor” din Rusia; extinderea NATO spre est, inclusiv aderarea Finlandei și Suediei, ceea ce va dubla granița Alianței cu Rusia; efectul opus al „operațiunii militare speciale” din Ucraina.”

Paliuga și colegul său Nikita Iuferev au postat apoi pe Twitter o somație de la poliția din Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin, pentru „discreditarea guvernării”. Un al doilea consiliu municipal, de această dată din districtul Lomonosovski din Moscova, a urmat exemplul celui din Sankt Petersburg și a votat o moțiune similară, prin care i-a cerut lui Putin să demisioneze, potrivit Washington Post. Criticile pe față la adresa lui Putin sunt rare și, deși cele două moțiuni sunt mai degrabă declarații simbolice, ele au reprezentat o disidență publică remarcabilă. Sunt, de asemenea, o dovadă că sprijinul pentru războiul din Ucraina nu este universal, transmite digi24.ro.

Paliuga a spus că 4 aleși locali din Sankt Petersburg au fost chemați la poliție și se așteaptă să fie amendați. Kremlinul a încercat din înăbușe orice critică la adresa invaziei sale în Ucraina, inclusiv printr-o lege care impune sancțiuni penale severe pentru răspândirea de informații „false”.

Nici menționarea cuvântului „război” în legătură cu „operațiunea specială” din Ucraina nu este permisă „Înțelegem că Putin nu va plânge și nu va opri operațiunea” din Ucraina, a spus Nikita Iuferev pentru The Washington Post.

„Aceste solicitări sunt scrise pentru oameni care se află încă în Rusia și pe care propaganda încearcă să-i arate ca o minoritate”, a adăugat el. Iuferev a mai spus că, după ce solicitarea lor de demitere a lui Putin a devenit virală pe rețelele sociale ruse, consilierii au primit „un val” de scrisori de susținere de la oameni care și-au oferit sprijinul, de la asistență juridică la donații pentru a achita amenzile pe care le vor primi probabil politicienii.


Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău