Mai mulți manifestanți au încercat să pătrundă cu forța într-un teatru unde se afla președintele Franței

  • 19 Ianuarie 2020 12:10
Mai mulți manifestanți au încercat să pătrundă cu forța într-un teatru unde se afla președintele Franței

Un spectacol a fost perturbat pentru o perioadă scurtă de timp după ce zeci manifestanți antiguvernamentali au încercat să pătrundă vineri seară într-un teatru din Paris unde se afla și președintele francez Emmanuel Macron, scrie Digi24.

Încă nu este clar modul în care manifestanții au știut despre prezența liderului francez în Teatrul Bouffes du Nord din Paris, dar autoritățile suspectează că jurnalistul și activistul Taha Bouhafs este implicat în acest incident.

Bouhafs, aflat și el în sala de teatru în care se afla și președintele, a fost reținut în legătură cu organizarea unei demonstrații nedeclarate.

 

Potrivit autorităților, activistul este suspectat de „apartenență la un grup format pentru a comite violențe sau pagube”, a afirmat o sursă citată de publicația franceză. Președintele francez și soția sa se aflau la teatru pentru a viziona spectacolul La Mouche (Musca).

 

Înregistrări video postate pe rețelele de socializare arată câteva zeci de protestatari scandând sloganuri ca „Macron, demisia”, iar la un moment dat au încercat să pătrundă în clădirea teatrului.

„A existat o tentativă de invadare a teatrului, dar cuplul prezidențial a putut să rămână până la sfârșitul piesei și a părăsit locul cu mașina în jurul orei 22:00, escortați de poliție”, a transmis o sursă citată de Reuters.

Sute de mii de francezi protestează de mai multe săptămâni față de reforma sistemului de pensii propusă de Administrația președintelui Emmanuel Macron.

Principala nemulțumire a protestatarilor este propunerea de creștere a vârstei de pensionare în Franța. Președintele Emmanuel Macron a declarat că reformele sunt esențiale pentru a simplifica sistemul de pensii, dar adversarii săi spun că asta va însemna că mulți francezi vor trebui să lucreze mai mult decât până acum.

Incendiu suspect la braseria din Paris frecventată de Macron

Poliția franceză a inițiat sâmbătă o anchetă privind un incendiu suspect care a distrus o parte din braseria pariziană La Rotonde, unde Emmanuel Macron și-a sărbătorit victoria după primul tur al alegerilor prezidențiale din 2017.

O sursă apropiată anchetei a afirmat că au fost găsite urme de combustibil la fața locului, ceea ce ar indica o posibilă acțiune intenționată. De asemenea, a fost descoperită și o vestă galbenă, simbol al protestatarilor antiguvernamentali.

Restaurantul, care va trebui să se închidă timp de câteva zile, a fost deja ținta unei tentative de incendiere în urmă cu o săptămână.

Incendiul a izbucnit în cursul nopții de vineri spre sâmbătă.

Mișcarea "Vestelor Galbene", începută în 2018, care protestează față de majorarea prețurilor la carburanți și față de erodarea nivelului de trai din Franța, a căpătat o amploare națională și a creat numeroase probleme Administrației de la Paris, condusă de președintele Emmanuel Macron.

 

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău