Mai mulți deputați și preoți de la Mitropolia Moldovei au participat la o recepție de Ziua Națională a Federației Ruse, organizată de ambasada Moscovei la Chișinău

  • 12 Iunie 20:07
Mai mulți deputați și preoți de la Mitropolia Moldovei au participat la o recepție de Ziua Națională a Federației Ruse, organizată de ambasada Moscovei la Chișinău

Mai mulți deputați comuniști, socialiști, din fostul partid Șor, dar și preoți de la Mitropolia Moldovei au venit cu flori la Ambasada Moscovei la Chișinău, la o recepție de Ziua Națională a Federației Ruse. În curtea reprezentanței diplomatice au intrat mașini de lux, inclusiv cu numere de înmatriculare de la Tiraspol. Totul se întâmplă în plin război sângeros dus de Moscova în Ucraina.

Deputații din opoziție, dar și alți invitați, și-au făcut apariția la Ambasada Federației Ruse de la Chișinău. Unii s-au arătat iritați de prezența jurnaliștilor, scrie TVR Moldova.

Cu toate acestea, deputații nu s-au arătat deranjați să participe la recepția organizată de un stat agresor. 

Alexandr Nesterovschi, deputat BCS, a declarat pentru TVR Moldova: Frații ruși sărbătoresc astăzi ziua națională și am venit să celebrăm împreună cu ei”, infirmând faptul că Rusia ar fi un stat agresor, ba din contra, acesta este de părere că „e un război civil”, în care „rușii ucid ruși”, iar rușii, ucrainenii și belarușii ar fi popoare frățești.

Fiind întrebată de jurnaliștii TVR Moldova dacă condamnă războiul rus dus de Rusia în Ucraina, Diana Caraman, deputată BCS, a răspuns în felul următor: 

În această situație nu pot vorbi din numele Rusiei, ci a cetățenilor noștri, care sunt pentru neutralitate.”

Așadar, deputații prezenți la recepție au evitat să le spună celor de la TVR Moldova dacă vor cere Moscovei să-și retragă trupele din stânga Nistrului și să înceteze războiului în Ucraina.

Și Vasile Bolea, deputat neafiliat, fiind întrebat cum poate sărbători când în Ucraina mor oameni, a spus că „mor oameni peste tot în lume”. 

R. Moldova trebuie să păstreze neutralitatea în plan politic, social, să nu dezbinăm societatea potrivit pozițiilor care vin din exterior”, a declarat, la rândul său, Denis Ulanov, deputat neafiliat.

La recepție au venit și bașcanul UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, și deputata Marina Tauber.

„Noi sărbătorim, astăzi, ziua Federației Ruse și vrem să-i felicităm pe cetățenii ruși”, a menționat Evghenia Guțul.

„Ziua Rusiei sărbătoresc și eu cu mare mândrie am venit la invitația Ambasadei”, a spus Marina Tauber.

Pe teritoriul Ambasadei Rusiei la Chișinău au intrat mai multe mașini cu numere de înmatriculare din regiunea transnistreană, dar și reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, vechi prieteni ai Rusiei - Belarus, Qatar și Kazahstan.

Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului, spune că participarea la astfel de evenimente arată, încă o dată, cine de fapt respectă țara și oamenii de aici.

Experții susțin că acțiunile agenților Federației Ruse în Republicii Moldova ar trebui supravegheate mai atent de autorități, mai ales în contextul scandalului legat de fostul șef al Statului Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, acuzat de colaborare cu agenți ai Federației Ruse.

„Am văzut o serie de declarații, inclusiv, din partea doamnei Tauber, care consideră că problema transistreană este de fapt problema altui stat, cumva, de facto, confirmând că regiunea transnistriană este un alt stat, fapt ce este neadevărat și nu conform constituției Republicii Moldova. Este interesant că a fost și domnul Tarlev, relansat în politică, iar în spațiul public circulă informații că partidul lansat de acesta este și el finanțat de gruparea Șor. Este un eveniment care a dat pe față mai mulți susținători deschiși ai Federației Ruse în Republica Moldova și trebuie să urmărim activitatea lor ca să înțelegem cum ei contribuie la războiul hibrid dus de Federația Rusă în Republica Moldova”, a declarat Andrei Curăraru, expert WatchDog, pentru TVR Moldova.

Din luna aprilie până în prezent, fugarul Ilan Șor a organizat, la Moscova, mai multe ședințe cu reprezentanții partidelor politice afiliate grupului criminal, fiind creat și blocul politic Victorie”. Oamenii legii au deconspirat mai multe căi ilegale de finanțare a formațiunile afiliate lui Șor și au confiscat milioane de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
26
Wed
26
Thu
24
Fri
20
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău