Mai mulți copii de la o grădiniță din capitală s-au îmbolnăvit de scarlatină

  • 18 Aprilie 2019 14:49

10 copii de patru și cinci ani de la o grădiniță din sectorul Botanica al capitalei au ajuns la spital după ce s-au îmbolnăvit de scarlatină. Grupa pe care o frecventau micuții este în carantină, comunică MOLDPRES.

Solicitat de agenție, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, a menționat că șapte dintre micuți au fost deja externați și se află la domiciliu, iar trei copii rămân internați în stare satisfăcătore.

Ea a adăugat că copiii s-au îmbolnăvit încă la începutul săptămânii, iar de atunci în grupa pe care o frecventau micuții a fost instituită carantină.

Autoritățile municipale au efectuat deja mai multe controale, iar în grupă vor fi făcute lucrări speciale.

Scarlatina este o boală a copilăriei, doar că spre deosebire de varicelă, rubeolă, rujeolă și oreion nu este cauzată de un virus, ci de bacteria Streptococ beta-hemolitic de grup A. Cei mai predispuși spre îmbolnăvire sunt copiii de 3-10 ani. Nu există vaccin pentru scarlatină. Ca și alte boli contagioase ale copilăriei, de scarlatină poți fi bolnav o singură dată, pentru că se formează imunitatea antitoxică care este pentru toată viața.

Boala debuteaza brusc cu febra, alterarea starii generale, varsaturi si odinafagie (dureri de gat la inghitit). La sugari si copii mici febra se poate insoti de agitatie si chiar convulsii.

Enantemul sau angina scarlatinoasa se caracterizeaza prin: fundul gatului este rosu "ca focul", amigdalele se maresc, se rosesc si uneori se acopera de depozite albe de puroi, ca niste puncte albe; valul moale si omusorul sunt rosii, tumefiate. Limba este incarcata cu depozite albe, cu marginile si varful rosu. Ganglionii din regiunea gatului sunt mariti si durerosi la pipait. Fata are un aspect caracteristic cu paloare in jurul gurii si roseata obrajilor.

Perioada de stare (eruptiva) incepe cu eruptia sau exantemul scarlatinos care apare in mod obisnuit la 24-36 de ore de la inceputul bolii, mai intai in zonele cu piele mai subtire (plicile cotului, regiunea inghinala, partile laterale ale gatului si trunchiului, axile). Ea ramane mai accentuata in zonele unde a aparut mai intai, la pipait este aspra, ca pielea de gaina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău