Mai mulți ambasadori și-au exprimat speranța că alegerile din R.Moldova vor fi libere și corecte

  • 18 Ianuarie 2019 20:15
Mai mulți ambasadori și-au exprimat speranța că alegerile din R.Moldova vor fi libere și corecte

Ambasadorii în R. Moldova (cu reședința la București) ai Canadei, Kevin Hamilton, Irlandei, Derek Feeley, Finlandei, Pohjanheimo PГ¤ivi, Norvegiei, Lise Grevstadt, și Olandei, Stella Ronner Grubacic, s-au întâlnit vineri, la Chișinău, cu liderii blocului electoral ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase. Diplomații și-au exprimat speranța că "alegerile parlamentare vor fi libere și corecte".

Potrivit agenției INFOTAG, ambasadorul Canadei a menționat că "alegerile sunt cruciale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova, prin urmare, partenerii internaționali sunt interesați în primul rând ca acestea să fie corecte".

"Niciun parte nu trebuie exclus în mod arbitrar din procesul electoral, iar participanții la alegeri nu trebuie să fie hărțuiți sau intimidați. Din păcate, Republica Moldova are o experiență tristă cu alegerile primarului de Chișinău (care nu au fost recunoscute - "I."). De aceea, este deosebit de important să se aplice o abordare aprofundată față de viitoarele alegeri, pentru a garanta transparența și corectitudinea acestora. Noi vom trimite observatori în republică prin intermediul OSCE", a spus diplomatul canadian, menționând că "sistemul electoral mixt (care va fi folosit pentru prima dată în Republica Moldova - "I.") este într-adevăr complicat, iar alegătorul trebuie să se obișnuiască cu acest, dar fiecare țară are propria abordare față de procesul electoral".

Ambasadorul Irlandei a menționat că a venit la Chișinău pentru a demonstra sprijinul pentru Republica Moldova, care a intrat în perioada electorală, iar ambasadorul Olandei a subliniat că partenerii "doresc să se asigure că alegerile se vor desfășura la cel mai înalt nivel, iar rezultatele vor reflecta cu exactitate voința alegătorilor".

Andrei Năstase a spus că "a informat partenerii despre cooperarea dintre Plahotniuc, Șor și Dodon, care zilnic încalcă grav legislația electorală, pe care ei înșiși au schimbat-o".

"De asemenea, am discutat despre propagandă, manipularea opiniei publice la canalele de televiziune ale holdingului media al regimului. Le-am vorbit partenerilor despre modul în care regimul a discreditat Autoritatea Națională de Integritate atunci când certificatul a fost acordat unuia dintre principalii participanți la furtul miliardului, Ilan Șor", a spus Năstase.

Comentând o posibilă coaliție cu PDM de la guvernare, Năstase a spus că "ACUM nu va coopera niciodată cu partidele hoților, fie că e vorba de Plahotniuc, Șor sau Dodon".

"Blocul ACUM participă la procesul electoral pentru a învinge și pentru a transforma Moldova într-un stat de drept prosper", a concluzionat politicianul de opoziție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău