Mai mulți activiști și deputați din Parlament cer ratificarea Convenției de la Istanbul, în timp ce câteva ONG-uri o critică

  • 18 Decembrie 2019 12:17
Mai mulți activiști și deputați din Parlament cer ratificarea Convenției de la Istanbul, în timp ce câteva ONG-uri o critică

Mai multe organizații non-guvernamentale, activiști și deputați din Parlament, au desfășurat un protest la Guvern, solicitând ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice sau Convenția de la Istanbul.

Documentul a fost semnat de Rep. Moldova în februarie 2017, iar subiectul privind ratificarea Convenției a fost inițial inclus pe agenda ședinței de Guvern din 11 decembrie 2019, dar a fost ulterior, exclus fără justificare, chiar înainte de ședință.

Decizia ar fi fost luată la presiunea exercitată de către grupurile și liderii religioși care critică Convenția și care ar distribui informații eronate în comunitățile religioase, potrivit organizatorilor protestului, după cum transmite Ziarul de Gardă.

O conferință de presă a fost susținută astăzi și de un grup de oponenți ai Convenției de la Istanbul, care au argumentat că documentul ar impune ideologia de gen și definește genul nu din punct de vedere biologic, ci social.

Convenția de la Istanbul a intrat în vigoare la 1 august 2014, fiind ratificată de 34 de state-membre ale Consiliului Europei până în prezent. Convenția a fost semnată de 45 din cele 47 de state membre ale forului pan-european precum și de către Uniunea Europeană.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău