Mai multe unelte străvechi descoperite în India ar rescrie istoria migrației Homo sapiens în afara Africii

  • 11 Februarie 2018 17:19
Mai multe unelte străvechi descoperite în India ar rescrie istoria migrației Homo sapiens în afara Africii

Mai multe unelte străvechi din piatră, descoperite recent în India, sugerează că Homo sapiens ar fi migrat din Africa mult mai devreme decât se credea, conform unui studiu publicat joi, citat de DPA.

Cercetarea se bazează pe examinarea a 7.200 de artefacte din piatră, colectate din situl arheologic Attirampakkam, aflat la circa 60 de kilometri de Chennai, capitala statului Tamil Nadu din sud-estul Indiei.

Uneltele descoperite au fost realizate în urmă cu 385.000 - 172.000 de ani, potrivit echipei de cercetători din India și Franța, fapt ce dovedește un debut mai timpuriu al Paleoliticului de mijloc în India, fază despre care se credea că ar fi început în urmă cu aproximativ 125.000 de ani.

Această descoperire ar putea duce la reexaminarea migrației timpurii a oamenilor în afara Africii, au notat oamenii de știință.

Cele mai vechi fosile de Homo sapiens sugerează că specia a apărut în Africa în urmă cu cel puțin 300.000 de ani. Ulterior, strămoșii noștri au părăsit această zonă și au colonizat alte regiuni de pe glob, însă părerile cercetătorilor cu privire la momentul și modul în care acest lucru s-a petrecut sunt împărțite.

De asemenea, experții nu știu cu certitudine dacă migrația a avut loc sub forma unei dispersii într-un singur val sau în mai multe. Însă, majoritatea oamenilor de știință este de părere că au existat mai multe episoade de dispersie în afara Africii, doar unele dintre acestea fiind încununate de succes.

Descoperirea recentă într-o peșteră din Israel a unei mandibule fosilizate sugerează că strămoșii noștri au părăsit Africa încă de acum circa 180.000 de ani. Această reușită arheologică raportată săptămâna trecută dă înapoi ceasul istoriei omului cu cel puțin 50.000 de ani, potrivit cercetătorilor. Anterior, majoritatea antropologilor a ajuns la concluzia că omul modern a evoluat în Africa în urmă cu circa 160.000-200.000 de ani și a început să migreze în afara acestui continent acum aproximativ 100.000 de ani.

Însă, descoperirea făcută în India, publicată în jurnalul științific Nature, sugerează că migrația ar fi putut avea loc mai devreme de această dată.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău