Mai multe țări membre ale UE au emis o declarație cu privire la alegerile prezidențiale | ”Miza este foarte mare pentru cetățenii Republicii Moldova”

  • 30 Septembrie 2020 15:52
Mai multe țări membre ale UE au emis o declarație cu privire la alegerile prezidențiale | ”Miza este foarte mare pentru cetățenii Republicii Moldova”

Mai multe țări membre ale Uniunii Europene au emis o declarație cu privire la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în care solicită autorităților de la Chișinău să asigure desfășurarea scrutinului ”într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale”.

”Miza este foarte mare pentru cetățenii Republicii Moldova în ceea ce privește respectarea standardelor democratice și consolidarea statului de drept, în conformitate cu angajamentele țării în temeiul Acordului de asociere ca cadru al relațiilor sale cu UE”, se arată în declarație.

De asemenea, statele UE le cer autorităților Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneția și rapoartele finale ale OSCE / ODIHR, inter alia, pentru a garanta transparența finanțării partidelor și a campaniilor. Se mai subliniază că toți cetățenii ar trebui să poată să-și exercite dreptul de vot în condiții de siguranță, în pofida pandemiei de coronavirus.

În declarație sunt condamnate ”practicile flagrante din trecut”, precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative, cumpărarea voturilor, presiunea asupra liderilor locali și a funcționarilor publici.

”Este esențial ca tuturor candidaților să li se asigure condiții de concurență egale, care să se extindă la toate aspectele relevante, de la înregistrare, finanțare publică, la acces egal la mass-media cu prezentări corecte și imparțiale. Autoritățile au datoria față de cetățenii lor să fie proactive, transparente și eficiente, inclusiv și atunci când tratează plângeri sau dispute electorale”, potrivit declarației statelor UE.

De asemenea, se face apel pentru a facilita munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și interni, în beneficiul unor alegeri bine documentate și credibile.

Declarația privind desfășurarea alegerilor libere și corecte în Republica Moldova este făcută de Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Wed
19
Thu
20
Fri
20
Sat
20
Sun
21

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău