Mai multe spitale se confruntă cu o lipsă acută de medicamente
-
27 Ianuarie 2015 07:10
Mai multe spitale raionale din Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de medicamente.
Șefii instituțiilor spun că de vină ar fi furnizorii, care ar refuza să semneze contractele de livrare, întrucât ar aștepta ca prețurile să crească din nou din cauza deprecierii valutei naționale. Și Ministerul Sănătății a confirmat faptul că există un deficit de medicamente in spitale și a sugerat pacienților să păstreze bonurile de casă pentru a le fi returnați banii.
Dacă în spitalele din capitală situația nu este chiar atât de gravă, atunci majoritatea instituțiilor medicale din raioane duc o lipsă acută de medicamente. Pacienții sunt nevoiți să le procure din banii proprii, chiar dacă dețin polițe de asigurare medicală obligatorie.
Spitalul raional din Leova nu mai dispune de cel puțin 12 titluri de preparate farmaceutice care erau prescrise zilnic pacienților. Potrivit medicului șef al instituției, Ion Gușanu, în stoc au mai rămas doar medicamente din cele cumpărate la sfârșitului anului trecut.
”Avem medicamente doar pentru o perioadă de numai două săptămâni. După această perioada, dacă nu se va redresa situația am putea nimeri într-o situație foarte dificilă”, a declarat Ion Gușanu.
În așteptarea unui nou val de scumpiri, furnizorii nu se grăbesc să semneze noile contracte, spune directorul spitalului din Căușeni, Alexandru Cojocaru.
”Criză este și nu văd când ea ar putea fi soluționată. Așteptăm, furnizorii promit că au să aducă medicamentele solicitate, dar nimeni nu ne-a anunțat, nici că le aduc, nici că ar refuza să ni le dea. Există și o frică. S-ar putea să avem mulți pacienți, să fie o situație de criză și atunci ne va fi foarte greu”, a declarat Alexandru Cojocaru.
Deficitul de medicamente este resimțit și la spitalele din Drochia, Ialoveni, Cahul sau Florești. Aici rezerva câtorva tipuri de medicamente ar putea ajunge pentru o perioadă de maxim trei săptămâni. Câteva dintre tipurile de medicamente cel mai des administrate s-au epuizat însă demult.
Încercând să calmeze spiritele, ministrul sănătății Andrei Usatîi a sugerat pacienților care au fost nevoiți să procure medicamentele din bani proprii să păstreze bonurile de plată ca ulterior să-și poată returna banii.
”Cei care la moment au procurat sau au fost impuși să procure medicamente din cauza lipsei acestora în spitale, îi rog să păstreze aceste bonuri de plată, să le prezinte directorilor instituțiilor medicale pentru a fi rambursate sau returnate aceste sume de bani”, a declarat Andrei Usatîi.
Mai mulți experți sunt de părere că dacă unele spitale ar putea să ajungă la o înțelegere cu furnizorii, apare problema fondurilor, deoarece bugetele pentru anul 2015 încă nu au fost adoptate, iar devalorizarea leului a agravat și mai mult situația.