Mai multe organizații neguvernamentale au făcut apel către partidele politice să respecte cota de gen la viitoarele alegeri

  • 12 Decembrie 2018 12:59
Mai multe organizații neguvernamentale au făcut apel către partidele politice să respecte cota de gen la viitoarele alegeri

Mai multe organizații neguvernamentale au făcut astăzi un apel către partidele politice să respecte cota de gen la viitoarele alegeri parlamentare. Reprezentații societății civile se declară îngrijorați de modul în care în ultimii ani au fost promovate femeile în politică și în procesul decizional. Activiștii civici susțin că la alegeri femeile continuă să fie desemnate pe locuri neeligibile, la coada listelor de candidați.

Niciun partid politic din Republica Moldova nu respectă cota de gen de 40% atunci când constituie listele de candidați pentru alegerile locale și cele parlamentare, susțin reprezentanți ai societății civile. Deși legea privind cota de gen a fost votată în 2016, totuși femeile sunt în continuare slab reprezentate în politică. Vicedirectoarea Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Galina Precup.

"În toate scrutinele din ultimii zece ani, femeile candidate au fost poziționate pe locuri mai puțin eligibile. Deși partidele încă nu-și numesc candidații, posturile TV reflectă tot mai des activitatea politicienilor bărbați, iar femeile deja încep să devină indivizibile. La alegerile din 2014, pe listele de candidați au fost 30 % femei, iar reprezentarea reală a femeilor în Parlament este de 19, 8%. Observațiile din ultimii ani ne permit să spunem că șansele unui partid de accedere în Parlament, sunt direct proporționale cu numărul de femei pe listele acelui partid", consideră Galina Precup.

Pentru femei este mult mai complicat să facă politică, întrucât ele sunt nevoite să facă față și prejudecăților din societate, afirmă avocatul Promo LEX, Dumitru Sliusarenco. El subliniază că femeile sunt frecvent victime ale discursului sexist în spațiul public.

"Problema discursului de ură, a intimidării și a discursului sexist față de femei în campaniile electorale este una actuală și serioasă. Femeia, în afară de experiență, calități profesionale, trebuie să facă față la o sumedenie de teste: testul familiei, gospodăriei, moralității... Nu e suficient ca ea să fie doar un bun profesionist, ea e impusă să demonstreze că e o bună gospodină, are grijă de soț, de casă, aceste circumstanțe nu se atribuie bărbaților", afirmă Dumitru Sliusarenco.

Reprezentanții societății civile solicită partidelor politice să aplice cota de reprezentare a genurilor de minimum 40%, la desemnarea candidaților și a candidatelor pentru alegerile parlamentare, atât în circumscripția națională, cât și în cele uninominale.

Ei mai cer partidelor politice să se abțină de la discursurile sexiste, instigatoare la ură și violență. De asemenea, să asigure un proces electoral transparent și bazat pe meritocrație, ceea ce va contribui la implicarea mai multor femei în procesul electoral și la echilibrarea reprezentării genurilor în Parlamentul Republicii Moldova.

În anul 2016, Parlamentul a votat aprobarea cotei minime de reprezentare de 40% a genurilor. Potrivit experților, în 2017 efectul cotei a fost redus odată cu promulgarea legii privind schimbarea sistemului electoral de la cel proporțional la cel de tip mixt.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău