Mai multe oportunități pentru exportul vinurilor din R.Moldova pe piața din România. Oficiul Național al Viei și Vinului și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România au semnat un Memorandum de înțelegere
-
06 August 2021 15:23
Vinificatorii reuniți sub brandul vinicol de țară „Wine of Moldova. A legend alive” vor avea mai multe oportunități pentru a-și exporta produsele în România – principala piață de desfacere a vinurilor moldovenești. Astfel, producătorii locali vor beneficia de consiliere, sesiuni de informare tematice despre cerințele și standardele de calitate de pe piața din România și suportul necesar pentru a fi prezenți pe rafturile magazinelor din țara vecină.
Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) a semnat un Memorandum de colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România (ANPC) care urmărește creșterea nivelului de informare a vinificatorilor moldoveni pentru a asigura livrarea unor produse viticole conforme rigorilor europene. Mai mult, documentul cu o valabilitate de 5 ani, prevede și organizarea unor activități de promovare și informare a consumatorilor români despre Vinul Moldovei.
Noua realizare se datorează vinificatorilor moldoveni, care depun eforturi pentru creșterea calității vinurilor îmbuteliate și care sunt susținuți continuu de Oficiului Național al Viei și Vinului - instituție responsabilă pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol al RM și pentru gestionarea brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Actul semnat între cele două părți este o nouă confirmare că țara noastră produce vinuri de calitate înaltă.
Cristina Frolov, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Oficiul Național al Viei și Vinului are ca misiune și axă strategică principală promovarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei”, iar pentru noi, relația cu România și cu consumatorii români reprezintă o prioritate. Colaborarea cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România vine ca un pas firesc, pentru că ne dorim să consolidăm colaborarea dintre cele doua țări, să contribuim la reglementarea și dezvoltarea segmentului vitivinicol și să valorificăm mai mult autenticitatea vinurilor moldovenești. Semnarea acestui memorandum aduce beneficii, în egală măsură producătorilor și consumatorilor. Vinificatorii moldoveni vor ști că sunt protejați, cunoscând care sunt reglementările, iar consumatorii din România vor avea siguranța că vinurile produse în Republica Moldova sunt de o calitate superioară, lucru confirmat și prin Acordul semnat cu ANPC. ”
Claudiu Dolot, Președinte, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România: „Salutăm semnarea acestui memorandum, care continuă seria colaborărilor între instituțiile din România și Republica Moldova. Ne dorim să fim un partener solid și de durată pentru Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova în promovarea relațiilor din cadrul domeniilor conexe competențelor proprii ale fiecărei instituții, în intensificarea legăturilor de colaborare, precum și în promovarea reciprocă a unei imagini pozitive în rândul producătorilor și a consumatorilor din ambele țări.”
Memorandumul are ca obiectiv prevenirea unor eventuale provocări în care se pot regăsi producătorii vinicoli, întrucât siguranța consumatorului român este prioritatea celor două părți semnatare.
Pe lângă asigurarea consultanței în ceea ce privește cadrul normativ cu privire la standardele de calitate, certificarea și etichetarea produselor conform legislației europene, printre obiectivele specifice ale acordului de parteneriat se regăsesc educarea consumatorilor prin intermediul comunicării corecte și transparente, organizarea de evenimente și campanii de informare, a unor sesiuni de instruire comune, precum și a schimburilor de experiență și bune-practici între cele două țări.
Memorandumul a fost semnat în data de 4 august 2021, în prezența Vicepreședintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din România, Ion Victor Tărtăcuță și a Directorului General, Paul Anghel Directorul General, dar și a Consilierului Economic în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în România, Simion Botnari.
Datele statistice arată că România este principala piață pentru exportul vinurilor îmbuteliate. În primele 6 luni ale acestui an, exporturile de vinuri îmbuteliate au fost de 22.359.457 litri care au însumat 831 de mln de lei moldovenești. În 2020, pe piața română a fost exportat un volum de 47 mln. de litri cu o valoare 51 de mln de lei. Pe piața din România sunt prezenți 97 de vinificatori.
Despre Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV)
Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă. Instituția a fost concepută după modelul unor instituții similare în domeniul vitivinicol din principalele țări producătoare de vin ale lumii.
Constituirea ONVV a reprezentat pasul decisiv făcut de sectorul public și privat în implementarea schimbărilor în cadrul legislativ și normativ al sectorului vitivinicol și promovarea brandului vinicol de țară – „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”), care contribuie esențial la recunoașterea și promovarea vinului moldovenesc de calitate peste hotarele țării. ONVV activează pe lângă Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și funcționează ca un parteneriat public-privat, fiind gestionat și finanțat în comun, prin Fondul Viei și Vinului, format paritar din contribuțiile sectorului privat și din bugetul de stat.