Mai multe ONG-uri vor constitui un grup de inițiativă privind inițierea unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt

  • 15 Decembrie 2017 16:17
0%
00:00:00
00:00:00

Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale, urmează să constituie la sfârșitul acestei săptămâni un grup de inițiativă privind inițierea unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt.

Membrii grupului își propun să adune semnăturile necesare care să permită desfășurarea unui referendum național, până la alegerile parlamentare din 2018. Unii analiști spun că sunt puține șanse să se revină la sistemul proporțional de vot, însă, subliniază că actualul sistem este doar în favoarea partidelor de la putere.

Reprezentații mai mult organizații non-guvernamentale propun inițierea unui referendum legislativ pentru anularea legii prin care a fost impus sistemul de vot mixt. Inițiatorii referendumului spun că sistemul electoral mixt nu permite cetățenilor să schimbe clasa politică din Republica Moldova, care, potrivit lor, este una coruptă. 

„Duminică, 17 decembrie, la ora 10:00, la Filarmonica Națională, constituim grupul de inițiativă cu privire la inițierea și organizarea referendumului legislativ, la care să adoptăm o lege foarte simplă – o lege cu privire la abrogarea sistemului electoral mixt. Pentru aceasta avem nevoie să strângem, cel puțin, 200 de mii de semnături”, a spus directorul de programe la Centrul de Politici și Reforme, Ștefan Gligor.

Analistul politic Vlad Țurcanu consideră că sunt puține șanse să se revină la alegeri pe liste, cum a fost până acum și subliniază că sistemul electoral mixt avantajează doar partidele de la guvernare și pe cel al socialiștilor.

„Datoria societății civile și a partidelor de opoziție este să conteste în continuare acest sistem electoral, care, se știe, avantajează doar partidele de la putere, incluzând aici și Partidul Socialiștilor, cu un reprezentant în fruntea președinției și cu o garnitură parlamentară,  care ține isonul guvernării în problemele de interes comun. Chiar dacă subiectul nu a suscitat un sprijin consistent din partea societății. Dar de partea contestatarilor sistemului mixt este adevărul și este Uniunea Europeană. Șanse sunt puține de a se reveni la sistemul proporțional de dinainte, va fi o activitate contra cronometru, inclusiv aceea de colectare de semnături. Dar dacă se va instala resemnarea, cu atât mai ușor îi va fi Partidului Democrat să-și susțină dreptatea la Bruxelles”, a declarat Vlad Țurcanu.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat ieri, în cadrul unei emisiuni la ProTV, că organizarea unui referendum național pentru anularea sistemului mixt ar însemna o risipă de bani publici. Totodată, oficialul crede că acest plebiscit nu va avea niciun rezultat și va avea aceeași soartă ca și referendumul  consultativ, inițiat de președintele Igor Dodon, dar respins de Curtea Constituțională.

Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt a fost votată pe 20 iulie și promulgată în aceeași zi. Schimbarea sistemului electoral a fost votată de deputații PSRM, PDM și de cei din grupul popular european, pe fundalul unor proteste ale opoziției și ale societății civile.  Schimbarea sistemului electoral din R. Moldova contrar recomandării Comisiei de la Veneția a fost criticată și de Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău