Mai multe ONG-uri solicită votarea în regim prioritar pachetele de legi privind combaterea corupției

  • 03 Februarie 2017 10:30
Mai multe ONG-uri solicită votarea în regim prioritar pachetele de legi privind combaterea corupției

Un grup de organizații non-guvernamentale, membre ale Alianței Anticorupție, solicită votarea în regim prioritar pachetele de legi privind integritatea sectorului public și privat.

Un apel public în acest sens este adresat Parlamentului, Comisiei juridice, numiri și imunități și Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, transmite IPN.

„Moldova se află la etapa construcției unui sistem de integritate în sectorul public și privat, deoarece doar combaterea corupției se atestă a fi insuficientă, pe când sistemul integrității oferă o mai mare eficiență, mai ales prin prevenirea corupției de nivel înalt și sistemic la costuri financiare reduse”, se menționează în apel.

ONG-știi cer votarea în a doua lectură a Legii privind instituirea Agenției pentru recuperarea bunurilor infracționale – proiect pus în discuție pe agenda Parlamentului pe 15 decembrie 2016. Acesta prevede recuperarea bunurilor provenite din infracțiuni de corupție și din spălare de bani.

Alianța Anticorupție cere, de asemenea, adoptarea Legi integrității, votată în prima lectură pe 28 iulie 2016. Actul are drept obiectiv cultivarea integrității publice și a climatului zero toleranță la corupție în cadrul entităților publice.

În aceeași ordine de idei, organizațiile subsemnate îndeamnă insistent factorii de decizie să adopte neîntârziat Strategia Națională Anticorupție 2017-2020, un document strategic de luptă împotriva corupției la nivel național și sectorial. De asemenea, cer adoptarea Legii privind avertizările de integritate și protecția avertizorilor, care este solicitată spre elaborare și adoptare prin tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

Semnatari ai apelului sunt: Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat”, Centrul Pro Marshall din Moldova, Alianța INFONET, Uniunea Juriștilor din Moldova, Alianța Studenților din Moldova, CNA Studențesc, Forța Tinerilor din Moldova, Clinica Juridică Universitară Bălți, Institutul de Educație Civică, dar și Общественная Палата АТО Гагаузия «Гагауз Ери».

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău