Mai multe ONG-uri dezaprobă modul în care a fost învestit procurorul general

  • 09 Decembrie 2016 16:58
Mai multe ONG-uri dezaprobă modul în care a fost învestit procurorul general

Mai multe ONG-uri au semnat o declarație prin care dezaprobă modul în care a fost învestit candidatul la funcția de procuror general, Eduard Harunjen.

 Societatea civilă declară că numirea candidatului la funcția de procuror general într-o asemenea grabă afectează grav încrederea în Procuratură și alimentează suspiciunea că a fost făcută cu un scop ascuns, transmite IPN.

În declarația semnată se solicită președintelui Republicii Moldova să facă publică informația cu privire la verificarea integrității titularului la funcția de demnitate publică, pusă la dispoziție de Serviciul de Informații și Securitate. „Solicităm procurorului general să vină cu explicații publice pentru a exclude orice dubiu cu privire la legalitatea provenienței averilor sale și acțiunile legate de evenimentele tragice din aprilie 2009 în care a fost implicat. Solicităm Autorității Naționale de Integritate, imediat după ce devine funcțională, să efectueze controlul averii procurorului general”, declară ONG-urile.

În declarație se menționează că reprezentanții societății civile au dubii că Serviciul de Informații și Securitate, CSP și președintele țării au verificat suficient de atent integritatea lui Eduard Harunjen, conform legislației relevante ocupării funcției de demnitate publică. Numele lui Harunjen a apărut în vizorul CSP și al mass-media în legătură cu evenimentele tragice din aprilie 2009. O procedură disciplinară a fost intentată împotriva procurorului pentru nimicirea unui dosar penal cu privire la un deces.

În 2013 și 2016, în mass-media au apărut mai multe informații care generează suspiciuni în ceea ce privește integritatea și reputația ireproșabilă a candidatului la funcția de procuror general. Informațiile se referă la averi ce nu corespund veniturilor și în declarație se subliniază faptul că este foarte straniu și descurajator faptul că membrii CSP nu au adresat vreo întrebare referitor la acest subiect.

Membrii societății civile amintesc că încrederea populației în justiție este în continuă scădere, iar numirea unui procuror general asupra căruia planează dubii cu privire la integritate, cu o grabă de invidiat, doar va crește neîncrederea societății în procuratură.

Organizațiile semnatare sunt: Amnesty International Moldova, Asociația „PROMO-LEX”, Asociația pentru Democrație Participativă (AEDPT), Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Asociația Presei Independente (API), Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), Centrul de Drept al Femeilor (CDF), Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului (CIDO), Centrul de resurse DIALOG-Pro, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Transparency International Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău