Mai multe obiective de infrastructură din Chișinău urmează să fie construite sau renovate din bani oferiți de autorități publice locale din România

  • 17 Februarie 2022 13:34
Mai multe obiective de infrastructură din Chișinău urmează să fie construite sau renovate din bani oferiți de autorități publice locale din România

Mai multe obiective de infrastructură din Chișinău urmează să fie construite sau renovate din bani oferiți de autorități publice locale din România. Este vorba despre primăria Sectorului nr. 2 din București, Consiliul Județean Buzău, Consiliul Județean Ilfov și Primăria Iași. Astfel, mai multe scuaruri, școli și grădinițe din sectoarele Botanica, Buiucani și Centru urmează să fie renovate din ajutoare financiare oferite de România, transmite Radio Chișinău.

După ce a sprijini financiar reabilitarea scuarului Nicolae Titulescu din sectorul Botanica din Chișinău, Consiliul Județean Buzău oferă alte opt milioane de lei moldovenești (aproximativ 400 de mii de euro) pentru reabilitarea Scuarului Catedralei din centrul municipiului. Președintele Consiliului Județean Buzău,  Petre Emanoil Neagu,  a declarat pentru Radio Chișinău, că pentru oferirea acestui ajutor s-a votat în unanimitate dorindu-se dezvoltarea relațiile de o parte și alta a Prutului.

”Avem aceeași cultură, aceeași limbă, aceleași obiceiuri, aceleași tradiții. Cu calm și aplecat pe ceea ce facem s-a reușit să facem aceste lucruri. Eu, pe această cale mulțumesc consilierilor din Consiliul Județean Buzău care și-au exprimat votul în unanimitate. Nu a fost nici măcar o abținere. Probabil s-a ținut cont că noi, Județul Buzău avem o veche cu Basarabia. Încă de la începutul anilor 90, Județul Buzău a fost printre primele județe din țară care a făcut o înfrățire cu un raion din Republica Moldova,  Soroca, apoi am ajuns și la Dubăsari. Și iată că străbătând Basarabia în lung și în lat am ajuns și la Chișinău”.

Un acord de colaborare între Județul Buzău și Primăria Municipiului Chișinău a fost încheiat anul trecut.

Primăria Municipiului Iași va oferi Chișinăului bani pentru deschiderea unui Centru de Cultură ”Grigore Vieru”. Despre această înțelegere a vorbit pentru Radio Chișinău primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.

”Suntem interesați de o colaborare cu Municipiul Chișinău în vederea edificării unei case memoriale ”Grigore Vieru”. Asta în măsura în care reușim să identificăm locația, și mai departe de atât să găsim și sursa de finanțare. Pentru noi Grigore Vieru este unul dintre cei mai valoroși poeți din ultima perioadă și care contează foarte mult în emblema noastră de stat românesc, el fiind promotorul cel mai înverșunat al limbii române după 1990 încoace, după deschiderea Podurilor de Flori. Așa încât ne onorează o asemenea discuție și sperăm să o materializăm cât mai repede”

Municipiul Chișinău și Iași sunt orașe înfrățite de 14 ani.

 Primăria Sectorului 2 din București va reabilita în urma unui ajutor de cinci milioane de lei moldovenești un Centru de Tineret și spațiul adiacent clădirii,  în sectorul Botanica.

Totodată, Consiliul Județean Neamț va susține crearea Centrului Cultural Municipal din Chișinău care va purta numele lui Eugen Doga.

 Un acord de colaborare a fost semnat între Primăria Municipiului Chișinău și Consiliul Județean Ilfov. Proiectul prevede  promovarea schimburilor de bune practici și experiențe în vederea încheierii unor proiecte comune de dezvoltare economică și socială.

Colaborarea mai prevede schimburi culturale de promovare a ansamblurilor artistice și oamenilor de cultură și de artă din Rep. și colaborări în domeniul protejării, reabilitării și conservării monumentelor de patrimoniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău