Mai multe instituții de învățământ din Taraclia vor beneficia de investiții din partea Bulgariei

  • 20 Decembrie 2023 18:21
Mai multe instituții de învățământ din Taraclia vor beneficia de investiții din partea Bulgariei

Instituțiile de învățământ din Taraclia vor beneficia de patru proiecte investiționale finanțate de Republica Bulgaria. Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a semnat un Memorandum de Înțelegere privind Acordurile de grant pentru proiecte implementate între Republica Moldova și Republica Bulgaria, transmite Ministerul Educației și Cercetării.

Două dintre proiectele prevăzute în Memorandum se referă la asigurarea elevilor din Taraclia cu mijloace de transport către instituțiile de învățământ și dotarea școlilor cu tehnică de calcul. Valoarea totală a granturilor oferite pentru învățământul general este de peste 300 mii euro.

Mai exact, proiectul „Reabilitarea transporturilor: Îmbunătățirea mobilității elevilor în Taraclia” prevede creșterea cu 20% a ratei de transportare a elevilor în anul școlar 2024-2025 în raionul Taraclia. Vor fi procurate 3 unități de transport pentru 474 elevi din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Microbuzele vor transporta elevii din localitățile: s. Novoselovca, s. Balabanu, s. Cairaclia, s. Aluatu, s. Albota de Sus, or. Taraclia și s. Carbolia către Școala din Budăi și Liceul Teoretic „Ivan Vazov” din Taraclia. 

Iar proiectul „Avansarea educației în raionul Taraclia prin tehnologie” va include dotarea a 5 școli din Taraclia cu laptopuri și table interactive. 

 „Sunt foarte importante măsurile prevăzute de proiecte, în special, asigurarea cu transport pentru copiii care merg la o școală mai bună din Taraclia. Acest lucru se înscrie perfect în strategia actuală a ministerului în ceea ce privește oferirea accesului pentru toți copiii la învățământ de calitate. În același timp, dotarea cu echipamente moderne va oferi posibilitatea tinerilor de a-și dezvolta competențele IT solicitate de piața muncii și să poată face față provocărilor secolului”, a menționat Dan Perciun în cadrul ceremoniei de semnare a acordurilor.

Totodată, ministrul a mulțumit părții bulgare pentru tot suportul pe care l-a oferit sistemului educațional până în prezent.

De alte două proiecte finanțate de Republica Bulgaria vor beneficia instituții din învățământul superior și profesional tehnic. Va fi renovat capital blocul de studii nr. 2 al Universității de Stat din Taraclia, iar la Școala Profesională din satul Ciumai din raionul Taraclia vor fi îmbunătățite mediile de învățare prin reparații, amenajări și dotări necesare pentru un proces educațional de calitate. 

Din partea Republicii Bulgaria acordurile au fost semnate de către Excelența Sa, Maya Dobreva, Ambasador al Republicii Bulgaria în Republica Moldova, iar din partea Republicii Moldova, Victor Parlicov, ministrul Energiei.

„Este o cooperare bilaterală în beneficiul bulgarilor din Republica Moldova. Cu sprijinul Bulgariei, vrem să facem ca bulgarii din raionul Taraclia să simtă beneficiile integrării în UE unde este Bulgaria și se îndreaptă Republica Moldova. Mă bucur că proiectele pentru care semnăm astăzi sunt foarte diverse și vizează domeniile educației, energiei, mediului, informării publice ș.a.” , a punctat Victor Parlicov.

În cadrul ceremoniei de semnare a Memorandumului cu Republica Bulgaria au fost încheiate 8 acorduri, unul dintre care vizează informarea populației din raioanele Taraclia și Cahul despre asistența și proiectele Uniunii Europene în sectorul energetic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău