Mai multe instituții de drept din R.Moldova vor beneficia de suport extern în valoare de un milioan de euro

  • 07 Decembrie 2017 13:41
Mai multe instituții de drept din R.Moldova vor beneficia de suport extern în valoare de un milioan de euro

Mai multe instituții din Republica Moldova ce au scopul de a preveni și combate corupția vor beneficia de suport în această misiune din partea a trei țări europene.

Principalul beneficiar este Centrul Național Anticorupție, alături de Procuratura Anticorupţie, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliţie și Serviciul Vamal. Proiectul este implementat de un consorţiu format din instituţii specializate din Lituania, România și Finlanda și are un buget de aproximativ un milion de euro pentru toate autoritățile beneficiare, pentru o durată de doi ani.

Experți din cadrul a cinci instituții din Lituania, a unei instituții din Finlanda și DNA  din România vor acorda sprijin pentru cele cinci autorități moldovene, în frunte cu Centrul Național Anticorupție, pentru ca acestea să lupte mai eficient împotriva corupției, a criminalității organizate și a situațiilor de conflicte de interese. Diplomații europeni au subliniat importanța capacităților instituționale și, mai ales, a voinței politice pentru un proces anti-corupție eficient.

„Acestea nu sunt numai așteptările din partea instituțiilor, sunt așteptările din partea cetățenilor moldoveni și cetățenilor europeni despre cum țara dumneavoastră va performa în aceste domenii. Nu putem să eradicăm corupția fără voință politică la nivel înalt, fără colaborare și perseverență continuă”, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

Fenomenul corupției există în toate societățile, iar diferența o face determinarea politică de a lupta cu acesta, a subliniat și Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

„De exemplu, România a demonstrat că fără o voință politică fermă, progresele înregistrate la etapa de început din păcate pot fi și reversibile, existând riscul unor manipulări politice ale eforturilor de luptă împotriva corupției sau aplicării selective a mecanismelor judiciare. Pentru evitarea unor astfel de situații, se impune mobilizarea tuturor instituțiilor statului și ale forțelor politice din Republica Moldova”, a declarat Daniel Ioniță.

Directorul în exercițiu al Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, a subliniat importanța comunicării între instituțiile care trebuie să prevină și să combătută corupția:

„Formatul respectiv va consolida și mai mult această cooperare la nivelul țării între instituțiile pe care noi le reprezentăm, iar colegii care vor veni din afară și mai mult vor aduce plus-valoare în toate aceste instituții”, a spus Viorel Chetraru.

În cadrul proiectului urmează a fi consolidate capacitățile instituționale de luare a deciziilor, precum și cooperarea și comunicarea privind investigarea actelor de corupție în conformitate cu bunele practici europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
16 °C
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,5 m/s
Mar
24 °C
Mie
26 °C
Joi
21 °C
Vin
20 °C
Sâm
25 °C

Curs oficial BNM 20 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.9987 0.0882
USD 16.6839 0.0453
RON 4.0796 0.0220
UAH 0.6009 0.0020
RUB 0.2474 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău