Mai multe grădini și terenuri agricole, situate în lunca Prutului au fost inundate. Primar: I-am evacuat pe toți. Toate persoanele, animalele, lucrurile mai prețioase din case

  • 25 Iunie 2020 14:14
Mai multe grădini și terenuri agricole, situate în lunca Prutului au fost inundate. Primar: I-am evacuat pe toți. Toate persoanele, animalele, lucrurile mai prețioase din case

Mai multe grădini și terenuri agricole, situate în lunca Prutului, au fost inundate din cauza creșterii nivelul apei în râu. Pericol de inundații există și în localitățile situate în lunca râului Nistru. Salvatorii continuă să desfășoare lucrări de întărire a digurilor de protecție pentru a preveni inundațiile.

În satul Criva, raionul Briceni, zece gospodării sunt în pericol de a fi inundate. Oamenii au fost evacuați din case. Primarul satului, Vadim Gorobcov, ne-a comunicat că apa a pătruns, deja, în grădini. Potrivit estimărilor, nivelul apei va scădea spre seară, spune primarul.

 I-am evacuat pe toți. Toate persoanele, animalele, lucrurile mai prețioase din case. Ceea ce au pus în grădină este inundat. La o casă apa a ajuns în beci, dar în casă nu. Avem noutăți din Ucraina. Am făcut legătura. La Cernăuți la ora 7.30 era cu un metru în jos. În Sulița cu care noi ne comparăm 15 centimetri o dat în jos. Acum la noi vreo patru – cinci ore o să se ridice lin nivelul apei, după care merge în jos, a spus primarul satului.

Inundațiile au provocat pagube, în special, deținutorilor de terenuri agricole. Comisia pentru Situații Excepționale urmează să estimeze pagubele, a mai spus primarul satului Criva.

În lunca Prutului sunt vreo două sute de hectare care aparțin liderilor. Acestea sunt inundate. Este grâu, este popușoi, este soia. După ce se va duce apa, o să determinăm mai precis care sunt pagubele, a mai spus primarul satului Criva.

În satul Drepcăuți nouă gospodării au fost evacuate. Potrivit primarul, Angela Rurac, nivelul apel continuă să crească. Casele nu au fost inundate, însă, apa a pătruns în grădini, recolta fiind compromisă.

Grădinile sunt o parte inundate, popușoii, ce-a avut cetățenii semănat primăvară. În case nu a pătruns apa. Nivelul apei crește. Dacă ieri la orele 12 nu era deloc apă în luncă, toată noaptea s-a mărit. De la orele patru până la orele șapte a fost jumătate de metru pe orizontală. Acum o mai crescut cu încă jumătate de metru, conform calculelor noastre, a precizat Angela Rurac.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a instituit, în zonele de risc, posturi fixe care monitorizează nivelul de creștere a apei în lunca râului Prut. Totodată, în localitatea Vălcineț, raionul Ocnița salvatorii împreună cu localnicii au efectuat mai multe lucrări de consolidare a unui canal de scurgere pentru prevenirea inundațiilor a 28 de gospodării aflate în lunca rîului Nistru.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru perioada 24 iunie – 2 iuliecreșterea nivelului apei pe sectorul s. Naslavcea – or. Dubăsari cu doi – trei metri și pe sectorul or. Dubăsari – satul Talmaza, cu 2,5 m - 3,4 m.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău