Mai multe gospodării din Texas au primit facturi astronomice la electricitate după întreruperile de curent

  • 21 Februarie 2021 15:52
Mai multe gospodării din Texas au primit facturi astronomice la electricitate după întreruperile de curent

După ce au suferit de pe urma unui val de frig polar și întreruperea aprovizionării cu electricitate, mai mulți locuitori ai statului Texas au primit o nouă lovitură, facturi astronomice la energie electrică, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

David Astrein, un locuitor din Houston, spune că a primit o factură la energie electrică de 2.738,66 dolari pentru luna februarie, comparativ cu una de 129,85 dolari în ianuarie, pentru o casă cu trei camere. Aceasta deși el și soția sa au încetat să utilizeze mașina de spălat vase, mașină de spălat rufe și au redus pe cât posibil iluminatul pe timpul nopții.

Astrein este doar unul din zecile de consumatori care se confruntă cu facturi uriașe după valul de frig care a lovit Texasul. Mulți dintre acești consumatori au postat pe rețele sociale fotografii cu facturi la energie electrică de până la 8.000 de dolari. Potrivit acestor fotografii, mulți sunt clienți ai Griddy Energy, un furnizor de electricitate cu un model unic de afaceri.

Prețurile percepute de acest furnizor sunt bazate pe prețul în timp real de pe piețele angro de electricitate, de aceea clienții săi sunt expuși complet la variațiile de prețuri. Griddy Energy spune că a sesizat apariția unei probleme și, săptămâna trecută, și-a îndemnat clienții să treacă la un alt furnizor. Până duminică, 20% din clienții săi au reușit să facă acest lucru, dar nu și David Astrein.

"Suntem blocați cu Griddy și aceste prețuri astronomice. Eșecul statului Texas de a pune la punct un plan de rezervă pentru situații de acest timp creează o situație de urgență financiară pentru toți consumatorii unor companii precum Griddy", spune David Astrein.

În replică, compania Griddy Energy susține că modelul său de afaceri este unul conform căruia firma primește doar o mică parte din facturile plătite de consumatori. "Vreau să precizez că dintr-o factură totală de 2.738,66 dolari, Griddy a înregistrat un profit de doar 6,48 dolari" a spus directorul general Michael Fallquist.

Într-o postare anterioară, Griddy a informat că prețurile sunt la un nivel astronomic pentru că Public Utility Commission din Texas a impus un preț angro de 9 dolari pentru un kilowatt oră, de aproape 300 de ori mai mare decât un preț normal. "Știm că sunteți supărați, dar și noi suntem la fel. Intenționăm să luptăm alături de clienții noștri, pentru corectitudine și responsabilitate" susține compania.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a organizat sâmbătă o reuniune de urgență dedicată facturilor mari la energie electrică. Abbott a spus că lucrează alături de membrii legislativului local pentru a găsi soluții "care să garanteze că locuitorii statului nu au de suferit de pe urma unor creșteri nejustificate a facturilor la electricitate".

La rândul su, procurorul general din Texas, Ken Paxton, a demarat deja o anchetă asupra cauzelor care au provocat întreruperile în alimentarea cu energie electrică și a cerut organizarea unor investigații asupra unor companii precum Griddy.

În paralel, au apărut site-uri pe Internet destinate să îi ajute pe consumatori să se organizeze pentru a putea demara acțiuni colective în justiție. Cel puțin patru din aceste acțiuni au drept țintă compania Ercot, care asigură aproximativ 75% din electricitatea statului Texas. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău