Mai multe conturi externe ale Republicii Moldova au fost blocate

  • 01 Mai 2015 13:02
Mai multe conturi externe ale Republicii Moldova au fost blocate

Mai multe conturi externe ale Republicii Moldova au fost blocate, din cauza unui titlu executoriu, în valoare de 28 de milioane de euro, emis de o instanță din Belgia.

Completul de judecată a obligat Chișinăul să plătească această sumă companiei ucrainene „Energoalians” în urma unui litigiu ce viza achitarea unor datorii mai vechi, din anii 90 ai secolului trecut, pentru curentul electric consumat.

Moldova are conturile externe blocate și, în plus, este obligată să achite 28 de milioane de euro companiei ucrainene Energoalians. Este decizia unei instanțe din Belgia, care  a examinat, în primă instanță, la finele lunii trecute, o solicitare a companiei ucrainene, pe numele Guvernului de la Chișinău, de achitare a unei datorii pentru curentul electric, livrat companiei moldovenești Moldtranselectro.

Informația a ieșit la suprafață în cadrul ultimei ședințe de Guvern, atunci când premierul Chiril Gaburici i-a cerut ministrului justiției, Vladimir Grosu, mai multe detalii referitor la acest caz. Potrivit ministrului, deja a fost trimisă o solicitare la  Ambasada Republicii Moldova în Belgia să documenteze acest caz despre care nu se cunoaște prea multe pentru a găsi o soluție de depășire a situației create.

”Este vorba de o sumă de aproximativ 28 de milioane de euro, în acest moment sunt blocate conturile Republicii Moldova. Cu acest titlu executoriu s-a adresat executorul judecătoresc la organizația Eurocontrol, care are sediul la Bruxelles. Din tot ce cunoaștem noi la moment este vorba de o sentință arbitrală care a fost recunoscută, presupunem noi, de prima instanță de la Bruxelles. Vrem să aflăm cât mai multe, am solicitat de la Ambasada Republicii Moldova în Belgia, la Bruxelles ca să facă rost de copiile din materialele din dosar, pentru ca să ne documentăm” a declarat Vladimir Grosu.

Mai mulți analiști susțin că dosarul ”Energoalians” nu este unicul de acest gen, statul achitând datoria față de compania ucraineană încă în 2013, fapt confirmat și de mai multe instanțe naționale. Mai mult, consideră expertul economic, Ion Preașcă, această situație a fost generată de faptul că mai multe persoane aflate la putere sau afiliate acesteia, aplicând metode raider, încearcă să se îmbogățească pe banii statului.

”Sunt persoane din Guvern care au anumite interese în acest caz. Sunt și persoane din afara Guvernului, dar care au surse, prieteni, complici în structurile de stat și se folosesc de anumite metode pentru a putea scurge bani din Republica Moldova. Iar faptul că autoritățile au ținut acest caz în secret stârnește mari semne de întrebare”, a declarat Ion Preașcă.

Cele peste 28 de milioane de euro ar reprezenta datoria statului, formată între anii 1990 -1994, în urma livrării de curent electric de către compania ucraineană  ”Energoalians” întreprinderii de stat ”Moldtranselectro”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău