Președintele Bursei de Mărfuri din România, Gabriel Purice: Mai multe companii din UE vor să livreze gaze naturale în Republica Moldova

  • 25 Octombrie 09:04
Președintele Bursei de Mărfuri din România, Gabriel Purice: Mai multe companii din UE vor să livreze gaze naturale în Republica Moldova

Mai multe companii din Uniunea Europeană vor să livreze gaze naturale în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Bursei de Mărfuri din România, Gabriel Purice, într-un interviu oferit, în exclusivitate, pentru TVR Moldova. Președintele BRM s-a aflat într-o vizită de două zile de lucru în Republica Moldova în care a anunțat că Bursa Română de Mărfuri trece Prutul. Astfel, în Republica Moldova ar putea fi creată o piață a gazelor unde orice distribuitor interesat va putea înainta oferte.

Operațiunile Bursei Române de mărfuri ar urmă să consolideze securitatea energetică a Republicii Moldova, să prevină crizele din sector prin stimularea formării celui mai bun preț pentru consumatorii finali. Prețurile vor fi stabilite în funcție de cerere și ofertă, notează sursa citată

GABRIEL PURICE, președinte, Bursa Română de Mărfuri: „Noi suntem o platformă. Pe această platformă se întâlnesc pe de o parte vânzătorii, pe de alta cumpărătorii. Bursa asigură o întâlnire a prețului cel mai bun pentru cumpărător, evident că generează și transparență și competiție în permanență. În afară de asta asigurăm și garantarea tranzacțiilor”.

Existența unei platforme pe piața de gaze va duce la diversificarea surselor de aprovizionare, spune Gabriel Purice care subliniază că există deja mai multe companii din Uniunea Europeană dispuse să livreze gaze naturale Republicii Moldova.

GABRIEL PURICE, președinte, Bursa Română de Mărfuri: „Noi mizăm pe traderii din R.Moldova care sunt acum, există un nucleu și care se poate dezvolta și mizăm și pe traderii din România care sunt interesați să participle pe această piață. Nu numai traderi români, dar și traderi internaționali, la nivel european care operează pe mai multe piețe. Considerăm că va fi interes pe această piață."

Experții spun că Republica Moldova are capacități tehnice de a importa gaz, iar acum, prin intermediul Bursei de Mărfuri din România, poate avea și oferte comerciale pe o platformă care facilitează tranzacțiile.  

IGOR MUNTEANU, expert, IDIS Viitorul: „Dna Gavrilița a spus foarte clar, Moldova Gaz nu livrează ceea ce promite, sau ceea ce este obligată. BRM poate mâine dimineață sau în câteva zile să ofere servicii de echilibrare. Există conducta Iași-Ungheni-Chișinău care permite acest lucru. BRM poate ușor lansa ofertele sale, chiar mâine dimineață, dacă există cerere."

Analiștii sunt de părere că pentru a liberaliza piața energetică din Republica Moldova, ANRE trebuie să modifice și unele normele existente.

IGOR MUNTEANU, expert IDIS Viitorul: „ANRE în condiții de urgență pe piața energetică va trebui să lucreze rapid pe anumite ajustări pe norme, regulamente, legislația existentă ca să faciliteze intrarea acestor jucători pe piață. Această venire a BRM în R.Moldova va aduce prețuri corecte pentru consumatori, doi - va însemna integrarea R.Moldova într-o piață regional europeană, trei – va spori posibilitatea de a aduce alternative la monopolurile existente pe piața energiei din R. Moldova”.

Gabriel Purice recunoaște că activitatea pe piața din Republica Moldova va fi o provocare pentru Bursa Română de Mărfuri.

GABRIEL PURICE, președinte, Bursa Română de Mărfuri: „ Din ceea ce cunoaște noi sursele sunt puțin diversificate și în aceste condiții va trebui să reușim să asigurăm un mediu concurențial. Adică traderii trebuie să înțeleagă că, pe o piață organizată și în regim de competiție, se pot obține prețuri mai bune și asta va duce la evitarea unor situații total anormale”.

În prezent, BRM asigură obținerea unor prețuri reale influențate doar de relația dintre cerere și ofertă. Bursa Română de Mărfuri este lider de piață în tranzacționarea gazelor naturale în România, licitând peste 70% din consumul intern național, iar la nivelul anilor 2018 și 2020 a tranzacționat peste 90% din consumul național.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
3
Wed
4
Thu
8
Fri
8

Curs oficial BNM 28 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8861 -0.0000
USD 17.7261 -0.0000
RON 4.0177 -0.0000
UAH 0.6559 -0.0000
RUB 0.2374 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău