Mai multe clădiri din Capitală ar putea să fie iluminate în mod artistic pe timp de noapte

  • 29 Noiembrie 2017 15:22
0%
00:00:00
00:00:00

Mai multe clădiri din Capitală ar putea să fie iluminate în mod artistic pe timp de noapte începând cu anul 2018. Ideea aparține reprezentanților Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor, care colaborează cu un cunoscut arhitect de lumini din Franța. Ei vor să transforme Chișinăul de seară într-un oraș al luminilor. În acest context, designerii și arhitecții din Republica Moldova pot prezenta la un concurs proiectele lor de iluminare a clădirilor istorice. 

Mai multe monumente de arhitectură din Chișinău, atât din centrul vechi, cât și din alte zone ale Capitalei, ar putea fi iluminate pe timp de noapte în mod artistic. Lucrările vor începe anul viitor. Este ideea proiectului: „Chișinăul de seară, oraș al luminilor”, inițiat de reprezentanții Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor, care vor fi consultați de un cunoscut arhitect de lumini din Franța.

O dată cu iluminarea artistică, va fi valorificat patrimoniul turistic și industrial al Capitalei, iar oamenii se vor simți mai în siguranță, consideră directorul Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță.

„Avem fațade, avem o arhitectură frumoasă care trebuie întreținută adecvat și pusă în valoare. Prin lumină vom valorifica patrimoniul. Înainte de a instala iluminatul artistic vom restaura și vom curăți fațadele de sistemele de climă care stau instalate ilegal, să zicem , așa pe monumentele istorice. Vom investi nu numai pe interior, dar și pe exterior, trebuie să avem un confort urban”.

Arhitecții și designerii autohtoni sunt îndemnați să vină cu schițe și concepte, despre cum pot fi iluminate în mod artistic unele clădiri din Chișinău. Arhitectul Alexandrin Buraga, fondatorul unei platforme online pentru designerii din Republica Moldova.

„Este destul de complicat să punem în practică acest scop și să transformăm brandul „Chișinăul de seară, orașul luminilor” în realitate. De aceea, invităm toți specialiștii, investitorii și instituțiile să se implice în transformarea acestui vis în realitate”.

Specialiștii din Republica Moldova se pot înscrie la acest concurs până pe 7 decembrie, iar proiectele lor pentru iluminarea Chișinăului pot fi prezentate până la 15 februarie 2018. Ulterior, mai mulți specialiști din Franța și din Republica Moldova vor alege cele mai bune trei proiecte, care vor fi executate.

Până în prezent, în Capitală au fost iluminate pe timp de noapte 25 de clădiri, precum cea în care se află Comitetul Olimpic sau clădirea Curții Constituționale, însă doar câteva dintre ele – conform tuturor standardelor, potrivit arhitecților.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău