Mai multe cicloane decât în mod obișnuit, prognozate pentru estul Asiei până în septembrie

  • 04 Iunie 2021 15:24
Mai multe cicloane decât în mod obișnuit, prognozate pentru estul Asiei până în septembrie

Jumătate dintre cele aproximativ 20 de cicloane tropicale prognozate să se formeze în vestul Oceanului Pacific până în septembrie se preconizează că vor atinge uscatul pe teritoriul unor națiuni din estul Asiei, au anunțat vineri meteorologii, avertizând asupra unui sezon mai intens decât în mod obișnuit, informează Reuters, citat de AGERPRES.

Cicloanele tropicale, denumite și taifunuri sau uragane, pot fi însoțite de viteze ale vântului cuprinse între 63 de kilometri pe oră și 250 de kilometri pe oră, iar ploile și furtunile pe care le aduc pot devasta regiunile de coastă.

Astfel de furtuni au un potențial extrem de distrugător și au produs pagube de peste 175 de miliarde de dolari pe teritoriul Asiei în ultimul deceniu, potrivit bazei de date internaționale referitoare la dezastre EM-DAT.

Câte cinci furtuni sunt prognozate să lovească uscatul în regiuni din estul Chinei și Taiwan, sudul Chinei, Vietnam și Filipine, au precizat meteorologi din cadrul Universității din Hong Kong, în timp ce Japonia și Coreea vor avea de înfruntat doar două.

Acest total depășește media regiunii din ultimii ani de 13,5 cicloane din aprilie până în septembrie, potrivit prognozei.

''Numărul de cicloane tropicale prognozate să se formeze între 1 aprilie și 3 septembrie este imediat deasupra normalului'', a mai precizat în prognoza sa Guy Carpenter Asia-Pacific Climate Impact Center din cadrul universității.

Încălzirea globală sporește severitatea furtunilor, au avertizat cercetători din domeniul științelor atmosferei, chiar dacă numărul total al acestora se așteaptă să rămână neschimbat sau să descrească în viitor.

Creșterea temperaturilor aerului și a celor de la suprafața mării contribuie la alimentarea unor furtuni mai puternice, cu potențial pentru viteze ridicate ale vântului și ploi mai abundente.

Înregistrând temperaturi mai ridicate decât media globală, vestul Oceanului Pacific este afectat de un număr mai ridicat de furtuni în comparație cu oricare altă regiune din lume.

La jumătatea lui aprilie, Surigae, primul supertaifun al anului, a lovit Filipine, forțând evacuarea a peste 100.000 de persoane.

Cea mai mare parte a furtunilor se formează după luna iulie.

Luna trecută, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite a prognozat pentru 2021 un sezon al uraganelor din Atlantic, care a început oficial la 1 iunie, peste media normală.

Dintr-un total de 13 până la 20 de furtuni tropicale în 2021, specialiștii prognozează între trei și cinci uragane majore, care vor fi însoțite de viteze susținute ale vântului de cel puțin 178 de kilometri pe oră, în timp ce între șase și zece vor avea viteze ale vântului de cel puțin 119 kilometri pe oră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău