Mai multe canale în limba română. PLR a înregistrat un proiect de lege
-
05 Martie 2014 17:10
Fracțiunea Partidului Liberal Reformator a înregistrat un proiect de lege în care propune amendarea unor articole din Codul Audiovizualului, astfel încât 80 la sută din canalele retransmise pe teritoriul Republicii Moldova să fie în limba română.
Aceeași proporție ar urma să fie respectată și la capitolul publicitate și teleshopping. Inițiativa legilsativă a fost salutată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, dar și de către Asociația Presei Independente.
Raționamentul care a stat la baza înregistrării acestei inițiative legislative este, potrivit co-președintelui Partidului Liberal Reformator, Ana Guțu, structura demografică a populației, majoritatea vorbitoare de limba română. Această inițiativă ar ajusta realitatea din Republica Moldova la cea din statele europene, unde spațiul informațional este protejat, iar majoritatea canalelor transmise sunt în limba oficială, consideră Ana Guțu.
Marian Pocaznoi, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, instituție care a inițiat o inițiativă similară în acest sens la sfârșitul anului trecut, dar care a fost suspendată de justiție, susține inițiativa deputaților PLR. În același timp, Marian Pocaznoi consideră că operatorilor de cablu, în special celor cu oferte mari le va fi greu să identifice în proporție de 80 la sută canale în limba română.
Despre necesitatea imperativă a adoptării unor măsuri privind securizarea spațiului informațional în Republica Moldova a vorbit și directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.
Potrivit estimărilor CCA, aproximativ 70-80 la sută din oferta informațională a operatorilor de cablu din Republica Moldova, sunt produse în limba rusă. Codul Audiovizualului prevede obligativitatea pentru operatorii de cablu de a retransmite postul național de televiziune Moldova 1, TVR-ul dar și postul francez TV 5. Acesta nu prevede însă cota parte a canalelor retransmise în limba română.