Mai multe bănci și companii se mută din regiunea spaniolă Catalonia

  • 06 Octombrie 2017 18:44
Mai multe bănci și companii se mută din regiunea spaniolă Catalonia

Mai multe bănci și numeroase companii au început să își mute sediile din Catalonia pentru a evita excluderea din Uniunea Europeană și eventuala pierdere a beneficiilor.

După ce Banca Sabadell a decis ieri să se transfere din Barcelona la Alicante, acțiunile sale la bursă au crescut.

Astăzi se așteaptă decizia băncii La Caixa, a treia ca mărime din țară.

Executivul spaniol aprobă astăzi un decret care facilitează ieșirea companiilor din regiunea care a anunțat că iși va declara unilateral independența.

Banca La Caixa este una din cele mai importante entități financiare din Spania și a suferit, de la 1 octombrie, ziua referendumului, pierderi importante la bursă.

Pentru a evita fuga masivă de capital și pentru a se proteja de o eventuală excludere din Uniunea Europeană, dar mai ales pentru a stopa valul de neîncredere arătat de investitori, La Caixa poate decide astăzi schimbarea sediului social de la Barcelona la Palma de Mallorca, în comunitatea Insulelor Baleare.

Mai multe firme care operează în Catalonia au anunțat și ele schimbarea de domiciliu, iar guvernul de la Madrid a decis să încurajeze companiile care doresc să părăsească regiunea al cărei guvern vrea să se rupă de Spania.

În ședința executivului de astăzi, s-au discutat modificări la legislația din domeniu.

Prin schimbările de sediu social, Catalonia pierde sumele colectate din impozitele la bugetul regional, dar au de suferit și angajații acestor companii, care pot fi afectați de restructurări.

Situația de incertitudine a apărut după referendumul de independență de la 1 octombire și sub presiunea exercitată de guvernul regional, care a anunțat că va declara curând independența Cataloniei.

Reprezentanții guvernului regional catalan au cerut o mediere pentru soluționarea conflictului, dar nu renunță la planul de secesiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău