Mai multe afaceri agricole conduse de femei vor deveni mai eficiente cu sprijinul Austriei și PNUD
-
13 Decembrie 2023 18:14
Peste 30 de fermiere și producătoare agricole din raioanele Hâncești, Ungheni, Sângerei, Telenești, Șoldănești și Briceni vor beneficia de sprijin financiar pentru a instala soluții de energie regenerabilă și pentru a spori reziliența energetică a afacerilor rurale pe care le conduc, transmite MOLDPRES.
Pentru aceasta, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), unitatea operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, oferă sprijin financiar în valoare de 300.000 de dolari, care vor fi utilizați pentru instalarea de panouri fotovoltaice, colectoare solare și cazane pe biomasă, care vor genera energie curată și accesibilă, apă caldă și vor crește eficiența energetică a afacerilor. Fondurile sunt oferite prin intermediul PNUD, ca parte a proiectului „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice".
Cele 32 de femei care beneficiază de suport financiar au fost selectate de PNUD prin competiție deschisă. Mai bine de jumătate dintre beneficiare cultivă și procesează plante agricole în câmp deschis și în sere, iar celelalte sunt specializate în apicultură, creșterea păsărilor și animalelor.
„Sprijinirea femeilor antreprenoare este o componentă esențială a tot ceea ce susținem și pentru care lucrăm. Această inițiativă nu numai că ajută femeile să utilizeze soluții energetice inteligente din punct de vedere climatic și rentabile pentru procesele lor de producție, dar le ajută să-și extindă afacerea, să aibă randamente mai mari și, în cele din urmă, să obțină un acces mai bun la piețe", subliniază Gunther Zimmer, șeful biroului Agenției Austriece pentru Dezvoltare la Chișinău.
Până în septembrie 2024, alte 45 de producătoare agricole din mai multe raioane vor primi finanțare pentru echipamente de eficiență energetică, datorită finanțării Elveției.
Proiectul „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice" este implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Proiectul a fost lansat în 2022 și este finanțat de Austria și Elveția prin intermediul Fondului ONU „Parteneriatul pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă Moldova 2030”.