Mai mult de jumătate din deputații actualului Parlament au probleme de integritate (Raport)
-
28 Martie 2019 13:50
Mai mulți deputați din actualul Parlament au probleme de integritate, constată un raport al Inițiativei Civice ”Pentru un Parlament Curat 2019”, făcut public astăzi, la Chișinău, în cadrul unei mese rotunde. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, afirmă că astfel de rapoarte ar trebui elaborate înainte de campaniile electorale ca partidele să țină cont de ele, atunci când își elaborează listele de candidați.
Raportul a fost elaborat în baza mai multor criterii care se referă la integritatea în activitatea politică a deputaților, integritatea în gestionarea averii și a intereselor personale, integritatea în exercitatea funcțiilor publice sau de partid, dar și dosarele penale deschise pe numele lor.
Raportul constată că atunci când vine vorba de exercitarea funcțiilor publice sau de partid, doar 48 din cei 101 deputați pot fi considerați integri, ceilalți 53 având probleme de integritate.
Președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, spune că, în aceste condiții este simptomatic faptul că doar trei deputați au cazier judiciar.
”Dacă vă uitați la criteriul trei, avem 53 de deputați care, în principiu, nu corespund acestui criteriu. În mod normal, această cifră trebuia să se regăsească la cazierul judiciar, având în vedere că noi am luat drept criteriu și numărul de dosare pornite. Asta înseamnă că autoritățile statului pot să se sesizeze sau autosesizeze ori de câte ori apar probleme cu politicienii”, a menționat Galina Bostan.
La rândul său, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, prezent la eveniment, a declarat că astfel de rapoarte ar trebui, poate, elaborate înainte de campaniile electorale ca partidele să știe în ce măsură candidații lor corespund criteriilor de integritate.
”În timp, noi am văzut că acest produs, cu mici schimbări de data asta, a fost ex-post, ceea ce nu-i rău, ba e foarte bine. Mă întreb însă dacă v-ați gândit ca pe viitor să fie un fel de ex-ante. Experiența arată că poate funcționa atunci când vine beneficiarul și spune că are o listă de candidați și cere ajutorul să fie analizată înainte de a fi propuși ca să se asigure că a ales ce este mai bun”, a spus Igor Grosu.
Inițiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2019” este formată dintr-un grup de organizații nonguvernamentale care monitorizează candidați la funcția de deputat. Ea a efectuat monitorizări similare și la alegerile parlamentare din 2009, 2010 și 2014.