MAI dispune de un registru electronic al armelor deținute legal

  • 12 Noiembrie 2013 14:56
MAI dispune de un registru electronic al armelor deținute legal

De marți, 12 noiembrie, Ministerul de Interne dispune de un registru electronic al armelor deținute legal de către cetățenii Republicii Moldova.

Noul sistem va asigura controlul asupra circuitului legal al armelor mici și ușoare și va permite accesul la datele despre posesori din orice inspectorat de poliție, susțin autoritățile. Proiectul a fost finanțat de Guvernul României, care a oferit asistență în valoare de 113.000 de dolari americani și  a fost  implementat de PNUD Moldova. 

Dacă până în prezent informațiile despre armele aflate pe teritoriul Republicii Moldova erau păstrate în diferite baze de date sau în registre de hârtie, de astăzi informațiile vor fi stocate într-un registru electronic unic, la care va avea acces fiecare inspectorat de poliție. Registrul va conține informații despre fiecare armă din momentul în care a fost importată, până când este distrusă, date personale despre posesori și despre schimbarea proprietarului. Fiecare armă va avea un număr de identificare și marcaj național. În acest fel, va fi efectuat un control mai eficient al utilizării și circulației armelor, a subliniat ministrul de Interne, Dorin Recean.

Acest proiect, care va duce la creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, se înscrie în rândul acțiunilor Guvernului României menite să sprijine efortul de integrare europeană al Republicii Moldova, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.

În cadrul proiectului, fiecare inspectorat de poliție a fost dotat cu calculatoare și alte echipamente IT, care oferă posibilitatea introducerii informațiilor despre arme în registrul electronic. Totodată va fi efectuat schimbul on-line de date și accesarea datelor pe canale securizate fără a mai fi necesare demersurile în scris. Datele Ministerului de Interne arată că în Republica Moldova sunt înregistrate peste 60 de mii de arme și peste 53 de mii de posesori de arme. În ultimele 10 luni, au fost înregistrate 52 de infracțiuni săvârșite cu implicare armelor deținute fie legal, fie ilegal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău