MAI: De la 1 septembrie, cei care primesc cetățenia română vor avea un card de cetățenie

  • 03 August 12:30
MAI: De la 1 septembrie, cei care primesc cetățenia română vor avea un card de cetățenie

Începând cu data de 1 septembrie 2024, cererile de acordare/redobândire a cetățeniei române, soluționate favorabil, vor avea ca rezultat eliberarea cardului de cetățenie română, document ce va fi personalizat de Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte.

Ministerul Afacerilor Interne a informat, sâmbătă, printr-un comunicat transmis AGERPRES, că pe 25 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 100 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, care introduce modificări atât în ceea ce privește procesul de acordare/redobândire a cetățeniei române, prin creșterea nivelului de securitate a documentelor ce dovedesc această calitate, respectiv prin punerea în circulație a cardului de cetățenie română, cât și în procesul de soluționare a cererilor de eliberare a pașapoartelor românești.

Conform ordonanței, cererile de eliberare a pașapoartelor românești cu menționarea țării de domiciliu, depuse de persoanele care au dobândit/ redobândit cetățenia română și care nu au mai deținut, ulterior obținerii cetățeniei române, un pașaport românesc sau un act de identitate românesc, trebuie să fie însoțite și de certificatul de cetățenie, respectiv de cardul de cetățenie română.

Persoanele cărora, începând cu 1 septembrie 2024, li se va elibera cardul de cetățenie română și care vor dori să își stabilească domiciliul în străinătate, vor avea obligația să solicite, în termen de trei ani de la data dobândirii/redobândirii cetățeniei române, eliberarea unui pașaport românesc cu menționarea țării de domiciliu, precizează MAI.

"Prin modificările legislative pe care le reglementează, OUG 100/2024 asigură continuarea procesului de digitalizare a serviciilor publice oferite cetățenilor care necesită verificarea statutului juridic al persoanelor față de statul român. Astfel, specialiștii Direcției Generale de Pașapoarte și ai Direcției Generale pentru Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Afacerilor Interne constituie prima platformă de cetățenie ce va fi integrată în platforma HUB de servicii a Ministerului Afacerilor Interne, până la operaționalizarea de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie a sistemului informatic de evidență a cardurilor de cetățenie română", precizează comunicatul citat.

O altă modificare importantă adusă de ordonanță vizează reglementarea Sistemului informatic de evidență a datelor despre cetățenia română din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple, sistem administrat de Direcția Generală de Pașapoarte.

Ministerul de Interne le reamintește cetățenilor faptul că, în situația în care descendenții cetățenilor români sau foștii cetățeni români doresc să obțină, după caz, acte de stare civilă, documente de identitate sau de călătorie românești ori redobândirea cetățeniei române, este necesar să se adreseze direct instituțiilor competente să elibereze astfel de documente, respectiv să soluționeze cererile de redobândire a cetățeniei române, fără să solicite, în prealabil, Direcției Generale de Pașapoarte, furnizarea datelor despre cetățenia română din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,09 m/s
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Fri
23
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău