MAI anunță măsurile care sunt întreprinse în vederea fluidizării traficului aglomerat din punctele de trecere a frontierei cu România

  • 07 Iunie 2022 08:56
MAI anunță măsurile care sunt întreprinse în vederea fluidizării traficului aglomerat din punctele de trecere a frontierei cu România

În contextul afluxului sporit a transportului de mărfuri la frontiera de stat a Republicii Moldova cu România, din primele zile ale crizei, MAI a răspuns solicitării Serviciului Vamal și oferă suport continuu colegilor din PTF, pentru a face accesul pe cât se poate de rapid în punctele de control vamal. În același timp, Poliția de Frontieră este implicată și în desfășurarea atribuțiilor sale de bază, ce presupune asigurarea securității frontierei de stat, combaterea migrației ilegale și criminalității transfrontaliere, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Acțiunile întrerpinse de MAI prevăd crearea de echipe comune, aplicarea măsurilor suplimentare de coordonare și dirijare a camioanelor pentru staționare, implementarea mecanismul „Revers” și suplinirea efectivului poliției de frontieră la cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei.

„Cu toate că facilitarea accesului transportului de mărfuri solicită efort suplimentar, subdiviziunile MAI continuă să desfășoare activități de asigurare a unui acces rapid a transportului de pasageri în PTF. Datorită protocoalelor și măsurilor de fluidizare aplicate, timpul de procesare pentru transportul de pasageri este până în 5 minute. În cazul în care va apărea riscul de crearea a cozilor, IGPF va informa cetățenii în timp util, astfel încât situația cu traficul sporit de mărfuri să nu afecteze interesele altor participanți la trafic”, se precizează în comunicat. 

Suplimentar, si alte subdiviziuni ale MAI au fost orientate pentru a oferi suport operațional serviciului vamal în zonele limitrofe de frontieră. Astfel, angajații INSP asigură accesul preferențial al camioanelor cu marfă rapid perisabilă și intervin pentru deblocarea accesului în punctele de frontieră pentru camioanele ale căror șoferi nu reușesc să anticipeze situația din teren și rămân blocați pe drum.

Pentru identificarea celor mai durabile soluții, MAI va continua dialogul cu colegii din România și va realiza măsurile de suport necesare, pentru a micșora pe cât de mult posibil timpul de așteptare la PTF, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurilor suplimentare, precum echipele comune MD-RO, sistemul de coridor verde și alte măsuri, discutate în cadrul întrevederilor de astăzi a Președintelui Parlamentului, Igor Grosu și Premierului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, cu președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Ion-Marcel Ciolacu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău