MAI anunță că s-au întețit cazurile de furt de identitate. De cele mai multe ori, infractorii creează profil „clone" pe rețelele de socializare

  • 12 Decembrie 2018 18:38
MAI anunță că s-au întețit cazurile de furt de identitate. De cele mai multe ori, infractorii creează profil „clone

MAI anunță că în R. Moldova au devenit tot mai dese infracțiunile prin utilizarea metodei de fraudă de inginerie socială și furt de identitate.

Potrivit datelor Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații, această metodă a favorizat comiterea mai multor infracțiuni, unde au avut de suferit atât persoane fizice, cât și juridice. Un principiu fundamental al ingineriei sociale spune că "omul este cea mai slabă verigă a unui sistem de securitate".

În criminalitatea informatică, termenul are sensul de a obține acces ilicit la informații sau echipamente prin minciuni și manipulare. În cele mai dese cazuri, infractorii creează profil "clone" pe rețelele de socializare. Ulterior "furtului de identitate", hackerii estorcă mijloace financiare de la prietenii apropiați și rudele victimei, invocând diferite motive cum ar fi intervenții chirurgicale, acordarea suportului financiar pentru servicii funerare, precum și alte situații de forță majoră.

Poliția recomandă utilizatorilor de tehnologii moderne să schimbe sistematic parole de acces securizate, să folosească autentificări în două etape, să verifice identitatea persoanelor cu care comunică virtual. În cazul identificării "furtului de identitate", persoanele trebuie să solicite în regim de urgență blocarea acestuia la administrația rețelelor de socializare, precum și să sesizeze poliția.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău