MAGYAR IDŐK | Ar fi în avantajul tuturor dacă România ar face parte din spațiul Schengen

  • 20 Septembrie 2017 09:54
MAGYAR IDŐK | Ar fi în avantajul tuturor dacă România ar face parte 
din spațiul Schengen

Zona Schengen ar fi mai puternică și fiecare țară membră ar avea de câștigat dacă și România ar deveni parte a zonei fără control la frontiere – a opinat luni la București comisarul european pentru securitate Julian King după discuțiile avute cu oficialii români.ți, de aceea este foarte important să ne îmbunătățim cooperardea în aceste domenii”.

Comisarul UE a vizitat împreună cu ministrul de interne Carmen dan centrul ooperativ al poliției de frontieră, iar anterior a discutat cu ministrul de justiție Tudorel Toader despre eforturile europene comune care se depun pentru evitarea terorismului, a infracțiunilor cibernetice și a crimei organizate, scrie magyaridok.hu.

“Romănia nu a fost lovită în mod direct de o acțiune teroristă, dar în alte țări și cetățeni români au căzut victime unor atentate. Aceste încercări ne lovesc pe toți, de aceea este foarte important să ne îmbunătățim cooperarea în aceste domenii” – a afirmat comisarul european citat de Agerpres.

În discursul său de miercuri, dedicat analizei anuale a activității, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a vorbit despre  aderarea României la spațiul Schengen, apreciind că pe viitor stateme membre UE ar trebui să devină în mod automat membri ai zonei euro și ai spațiului Schengen. Ziua următoare premierul olandez Mark Rutte l-a numit pe Juncker un “romantic” și a declarat că se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Ministrul german de interne Thomas de Maiziere a apreciat că “nu există nicio șansă” ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen. Proiectul lui Juncker a fost critivat și de Heinz-Christian Rache, liderul FPÖ din Austria. Acesta afirmând că protecția exterioară a UE nu funcționează și ar fi o greșeală extinderea spațiului asupra unor state ca Bulgaria, România sau Croația. La fel au afirmat și politicienii austrieci din celelalte partide de opoziție .

Prevalându-se de problemele de corupție din România mai multe state membre UE au condiționat susținerea aderării României la spațiul Schengen de îmbunătățirea raportului de țară anual privind justiția. Inițial România și Bulgaria ar fi trebuit să adere în 2012, dar cooptarea lor a fost respinsă pe rând de vetoul Germaniei, Olandei sau Franței.(MTI)

Traducerea: Imola Stănescu

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău