Magistratul judecat penal după un articol din ZdG a fost achitat ( zdg)
-
26 Decembrie 2019 09:35
Serghei Ciobanu, judecătorul trimis în judecată după ce ZdG scria, în 2016, că a revizuit o sentință pronunțată cu 16 ani înainte, încetând procesul penal împotriva unui colonel, a fost achitat de Judecătoria Chișinău. Magistrata Stella Bleșceaga, cea care a examinat dosarul, a ajuns la concluzia că acuzația adusă de procurori nu a fost justificată cu probe, or, sentința pe care acuzatorii de stat au considerat-o ilegală nu fusese atacată în 2016 în instanțele ierarhic superioare, scrie Ziarul de Gardă.
În februarie 2017, ZdG a scris că, în septembrie 2016, Serghei Ciobanu, pe atunci judecător la Judecătoria Militară, a revizuit o sentință pe numele colonelului Ivan Grosu, emisă acum 16 ani, și a hotărât încetarea procesului penal în privința acestuia.
Citiți și: Fiul procuror, tatăl condamnat-amnistiat și o sentință revizuită de instanță după 16 ani
Cererea în judecată a fost depusă de procurori militari, colegi cu fiul colonelului cu același nume, Ivan Grosu, fost procuror militar. În 2000, Ivan Grosu fusese condamnat, apoi amnistiat, dar obligat să achite 1,17 milioane de lei, pagube stabilite în dosar, banii fiind decontați, lunar, din pensie.
La 11 aprilie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat demersul procurorului general de atunci, Eduard Harunjen, care a solicitat acordul pentru începerea urmăririi penale pe numele judecătorului Serghei Ciobanu. Procurorii precizau că „magistratul a dispus, în mod eronat, încetarea procesului penal, astfel că revizuirea hotărârii de încetare a procesului penal a avut loc contrar limitelor legale a termenelor de prescripție a incriminării, care expirase acum 9 ani”.
Argumentele judecătoarei pentru achitarea lui S. Ciobanu
După un șir de ședințe de judecată derulate pe parcursul a doi ani, la 15 octombrie 2019, judecătoarea Stella Bleșceagă a decis să-l achite pe Serghei Ciobanu, după ce a audiat mai mulți martori, inclusiv procurorii care în 2016 au cerut în judecată revizuirea sentinței emise în 2000 pe numele lui Ivan Grosu.
„Sentința este contrară legii atunci când, pe lângă încălcări grave de natură materială sau procesuală, este necesar să existe în mod obligatoriu o confirmare juridică a acestui fapt. O astfel de confirmare o reprezintă casarea totală sau parțială a actului procedural de către instanța ierarhic superioară. Se constată că la materialele cauzei penale lipsește hotărârea instanței ierarhic superioare care ar fi verificat legalitatea actului emis. Instanța de judecată menționează, că sentința pronunțată care formează obiectul infracțiunii poate fi contestată, posibila eroare admisă putând fi reparată prin utilizarea căii ordinare de atac”, a remarcat magistrata Bleșceagă.
Procurorii audiați au confirmat că sentința emisă de Ciobanu în 2016 nu a fost contestată
În instanța de judecată, procurorii Radu Talpă și Corneliu Lavciuc au confirmat că, în 2016, actul prin care judecătorul Serghei Ciobanu a revizuit sentința emisă în 2000 pe numele lui Ivan Grosu nu a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, astfel că aceasta a intrat în vigoare și a devenit irevocabilă. În acest caz, Talpă a fost pedepsit disciplinar cu avertisment, iar Lavciuc a scăpat de pedeapsă pentru că a expirat termenul de prescripție. Magistrata Bleșceaga a reiterat însă că, fără a fi constatată ilegalitatea actului emis de Ciobanu de o instanță ierarhic superioare, nu este justificată judecarea și condamnarea acestuia.
„În vederea constatării ilegalității sentinței din 29 septembrie 2016, procurorul, urma în mod obligatoriu să exercite calea legală de atac, deoarece verificarea legalității unei sentințe emisă de instanța de judecată și expunerea asupra acesteia este o atribuție exclusivă a instanței ierarhic superioare. Instanța de judecată califică, că actul de învinuire adus inculpatului Ciobanu Serghei este unul neclar, or organul de urmărire penală, se expune și asupra ilegalității și încheierii din 20 iulie 2016 emise de către judecător cu privire la admiterea cererii și redeschiderii procedurii de revizuire a unei cauze penale peste termenul prevăzut de lege, cu toate, că nici această încheiere nu a fost supusă controlului legalității de către instanța de judecată ierarhic superioară, însă la calificarea acțiunilor inculpatului acuzarea indică doar pronunțarea ilegală a unei sentințe, care s-a soldat cu urmări grave. În cazul în care probele referitoare la vinovăție nu sunt certe, sigure, complete, ci exista îndoiala cu privire la vinovăția inculpatului, se aplica regula „in dubio pro reo”, potrivit căreia orice îndoială operează în favoarea inculpatului”, a argumentat instanța achitarea lui Serghei Ciobanu. Acesta a fost demis din sistem în 2017.
Sursa: Zdg