Magistrații Curții Constituționale se află în deliberări. Presupusele abateri pe care se bazează sesizarea deputaților PSRM și poziția Președinției privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat la funcția de premier

  • 22 Martie 2021 13:55
Magistrații Curții Constituționale se află în deliberări. Presupusele abateri pe care se bazează sesizarea deputaților PSRM și poziția Președinției privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat la funcția de premier

Magistrații Curții Constituționale se află în deliberări la această oră și urmează să se pronunțe în curând în privința constituționalității decretului președintei Maia Sandu privind desemnarea la funcția de prim-ministru a lui Igor Grosu. Înalta Curte a fost sesizată de către deputații socialiști care consideră cu decretul a fost emis de șeful statului cu unele abateri de la normele constituționale.

Deputații socialiști consideră că președinta Maia Sandu trebuia să mai invite încă o dată partidele din Legislativ la consultări, după abandonul Marianei Durleșteanu, cea care fusese propusă la funcția de prim-ministru de majoritatea PSRM-Șor.

Un alt argument invocat de socialiști este că în momentul semnării decretului de propunere a lui Igor Grosu la funcția de premier, nu exista o înștiințare oficială, depusă la Parlament de Mariana Durleșteanu, susține deputatul Vlad Bătrâncea.

Noi am rămas cel puțin uimiți când am văzut înaintarea domnului Grosu, acel candidat nu a fost consultat cu nicio fracțiune parlamentară, cu nici un grup parlamentar. Da, s-a retras doamna Durleșteanu, fapt confirmat a doua zi, dar suntem ferm convinși că trebuia să fim convocați la o nouă rundă de negocieri, în virtutea noilor circumstanțe”.

Pe de altă parte, Președinția spune că decretul Maiei Sandu este constituțional și că a fost emis după ce majoritatea parlamentară nu mai avea un candidat. Reprezentanta Președinției la Curtea Constituțională, Olesea Stamate opinează că Maia Sandu a respectat Constituția și a desemnat un candidat la funcția de prim-ministru după consultările cu partidele.

După finalizarea consultărilor cu reprezentanții PSRM, care deși s-au prezentat ca fiind parte dintr-o majoritate, s-a constat că majorității parlamentare declarate îi lipsea unul din elementele componente esențiale: candidatul comun. Respectiv, odată cu retragerea la 16 martie a candidatului majorității parlamentare, creată în acest scop, considerăm că existența majorității parlamentare a încetat”.

Amintim că Maia Sandu a semnat decretul de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de premier, pe 16 martie, după consultările avute în aceiași zi cu grupurile parlamentare în condițiile în care Mariana Durleșteanu, a anunțat că refuză să mai candideze.

Majoritatea parlamentară PSRM-Șor a înaintat ulterior un alt candidat, pe Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, fostul deputat PSRM, Vladimir Golovatiuc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău