Magistrat român: Ceea ce i s-a întâmplat fostei magistrate Domnica Manole a fost un abuz
-
04 Februarie 2018 12:32
Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, crede că ceea ce i s-a întâmplat fostei magistrate din Republica Moldova Domnica Manole a fost un abuz. Un abuz generat de o legislație proastă, prin intermediul căreia judecătorii pot fi controlați prin intermediul serviciilor secrete.
„Cazul Domnicăi Manole este un caz-emblemă, care va duce la consacrarea independenței justiției”, a declarat Cristi Danileț într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
Magistratul român menționează că Republica Moldova trebuie să aibă o legislație clară, care să nu permită niciun fel de imixtiuni din partea niciunei autorități sau puteri a statului în cariera judecătorului. Iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv, judecătorii de la Curtea Supremă, trebuie să înțeleagă că justiția trebuie ținută independentă chiar prin hotărârile pe care ei le dau în privința carierei judecătorilor.
Domnica Manole a fost înlăturată într-un mod abuziv din justiția moldovenească. Prin urmare, trebuie să i se facă dreptate și ea trebuie reintegrată rapid la locul ei de muncă, este de părere Cristi Danileț. Mai ales că există o decizie a Curții Constituționale a Republicii Moldova, care spune în mod clar că asupra judecătorilor nu pot fi făcute imixtiuni din partea serviciilor secrete și orice neregulă comisă de judecător, orice bănuială, trebuie cercetată de către organele disciplinare.
În opinia magistratului român, orice așteptare în reintegrarea judecătoarei Domnica Manole în sistemul judiciar va costa scump statul moldovenesc, pentru că dânsa s-ar putea îndrepta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Și este păcat să-și găsească chiar un judecător dreptate nu în țara lui, ci la Curtea de la Strasbourg.
În iulie 2017, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole incompatibilă cu funcția de magistrat și i-a propus șefului statului să o elibereze din funcție. Decretul prezidențial a fost semnat la sfârșitul aceleiași luni. Magistrata a acuzat o comandă politică.