Magda Duțu, Teatrul Radiofonic București: Avem multe spectacole despre Basarabia, colaborăm cu oameni de cultură și am dori să ne asculte cât mai mulți radioascultători din R. Moldova

  • 16 Mai 2020 18:00
Magda Duțu, Teatrul Radiofonic București: Avem multe spectacole despre Basarabia, colaborăm cu oameni de cultură și am dori să ne asculte cât mai mulți radioascultători din R. Moldova

Teatrul Național Radiofonic (TNR) din București este cunoscut prin spectacolele atât pentru adulți cât și pentru copii, realizate în baza operelor unor autori clasici, români, pe care le prezintă pe mai multe canale ale Radio România.

De mai mulți ani colaboratorii TNR, având o colaborare frumoasă cu actori, scriitori din Republica Moldova, au realizat mai multe spectacole radiofonice despre personalități basarabene și evenimente istorice petrecute în spațiul dintre Nistru și Prut – Anastasia Dicescu, Marea Unire, foamtea, deportările etc.. Iar în vitorul apropiată realizatorii proiectului intenționează să monteze un spectacol radiofonic despre Maria Cebotari, marea interpretă și actriță cunoscută la nivel european, originară din Basarabia. Coordonatoarea proiectului “Biografii, Memorii” de la Teatrul Național Radiofonic București este Magda Duțu, cu care a discutat Alina Rusu.

Proiectul Biografii Memorii a început la Radio România din anul 1975, mai întâi sub forma unei emisiuni scenarizate, de care s-au ocupat mai mulți jurnaliști. Însă, într-o formă elaborată, sub forma unui spectacole-document, acest proiect a început să fie realizat  din 2002, menționează Magda Duțu:

Realitatea despre diverse personalități, despre evenimente istorice, sociale, culturale, sunt redate prin intermediul unui spectacol document, într-o formă artistică elaborată. Ceea ce face ca aceste subiecte, sau informațiile despre aceste personalități să fie mai atractive și să ajungă mult mai direct și mai bine.

Sunt cunoscute producțiile noastre, precum ați menționat la începutul acestei intervenții, poate și pentru că noi în ultimii ani am venit cu foarte multe spectacole din seria “Biografii, Memorii” la Chișinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale. Am organizat audiții, am participat la interviuri realizate de colegii de la diferite posturi din Republica Moldova, dar credem că foarte mulți ascultători, din Basarabia inclusiv, intră pe frecvențele Radio România, sau ne accesează on-line pe e-teatru.ro și ascult astfel spectacolele noastre. De asemenea unele spectacole sunt preluate și de Radio Chișinău, cele care sunt date de colegii de la Radio România Actualități, dar sperăm că, pe viitor, dacă sunteți interesați, sau considerați că ascultătorii din Basarabia sunt  interesați, am putea să difuzăm aceste spectacole nemijlocit prin intermediul acestui post de radio”, menționează Magda Duțu.

Coordonatoarea proiectului Biografii memorii de la TNR s-a referit mai detaliat la spectacolele dedicate Basarabiei. Multe din ele au fost realizate grație unei colaborări frumoase cu Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Chișinău și în mod deosebit cu regizorul Petru Hadârcă, directorul teatrului. Aflându-ne în preajma zilei de naștere a regizorului și actorului Petru Hadârca (9 mai), în ziua realizării interviului, Magda Duțu i-a adresat urări de sănătate și prosperare, împreună cu familia și tot colectivul teatrului:

 “Avem o colaborare fructoasă cu teatrul Mihai Eminescu” de mai mulți ani. Mai mulți actori participă la realizarea spectacolelor noastre și formăm deja o echipă. Ne înțelegem perfect, pentru că avem aceleași idealuri. Nu întâmplător Petru Hadârcă s-a exprimat de mai multe ori că realizăm “unirea prin teatru”. Îi suntem foarte recunoscători pentru această colaborare și îi dorim mulți ani, sănătate și prosperare. De fapt colaborarea specală cu Petru Hadârcă durează de 14 ani. Am început în 2006, cu o piesă a lui Val Butnaru, “6 autori în căutarea unui personaj”, în cadrul altui proiect de care mă ocup – „Dramaturgi români contemporani”. Colaborarea în cadrul proiectului „Biografii, Memorii” am început-o din 2009, când am realizat spectacolul „Deportați în Siberia de o parte și alta a Prutului”, după cartea academicianului Gleb Drăgan. Apoi au urmat și alte producții radiofonice, m-ași opri la cele făcute în ultimii ani, pentru că mi-ar lua foarte mult timp ca să vorbim despre toate. Spre exemplu în 2018 am realizat două spectacole-document, dedicate centenarului unirii Basarabiei cu România, după scenarii alcătuite de Mariana Onceanu, adaptarea radiofonică fiind făcută de mine și de colegul meu, Costin Manoliu. E vorba de  “Lumină pentru Basarabia” și „27 martie – întoarcerea acasă”. Apoi în 2019 am făut un spectacol după cartea-document a profesorului Boris Vasiliev, din Orhei, „Stalin mi-a furat copilăria”.

Tot în 2019 am realizat 2 spectacole-document, pe care le-am prezentat și în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale, la Chișinău, anul trecut, dedicate sopranei de mare talent, profesoarei de canto și regie de operă – Anastasia Dicescu. Anul acesta,  în ianuarie am înregistrat și am și difuzat în luna trecută (aprilie), alte două spectacole–document, despre un destin din Basarabia, „Catinca”. Scenariul este inspirat de fapte reale, trăite pe de o parte, de Familia Păduraru (într-un sat din Basarabia și în surghiunul siberian) și pe de altă parte, de Familia Negulescu (în Basarabia și în România). Catinca Păduraru este o femeie puternică, dintr-un sat din nordul Basarabiei; e „o adevărată forță a naturii” (cum o descrie autoarea), care înfruntă primejdiile refugiului și atitudinile, uneori ostile, ale oamenilor și autoritățilorDe fapt, Catinca  este mama Raisei Radu, autoarea scenariului. Dna Raisa Radu fiind  profesor universitar din România, cu care am colaborat la mai multe spectacole. Împreună cu mama ei, Catinca, în 1944 au venit în refugiu și au rămas în România”, ne-a povestit Magda Duțu.

Coordonatoarea proiectului „Biografii, Memorii” de la TNR, Magda Duțu, ne-a mai relatat și despre unele proiecte de viitor, spre exemplu realizarea unui spectacol radiofonic despre Maria Cebotari, renumita interpretă și actriță, de origine basarabeană, de la nașterea căreia în acest an s-au împlinit 110 ani.

Spectacolele Teatrului Național Radiofonic din București le puteți audia în fiecare seară de la ora 23.00 pe frecvența postului Radio Chișinău, sau pe site-ul e-teatru, unde găsiți o colecție variată cu cele mai interesante producții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău