Verificări la magazinele de carne din Cahul, în contextul depistării cazurilor de pestă porcină africană

  • 29 Iulie 2019 11:05
Verificări la magazinele de carne din Cahul, în contextul depistării cazurilor de pestă porcină africană

Autorităţile municipiului Cahul vor intensifica controalele la toate magazinele din localitate, care comercializează carne de porc. Despre aceasta a declarat presei regionale edilul cahulean, Nicolae Dandiş, după ce în raza oraşului a fost depistat un caz de îmbolnăvire cu pestă porcină africană, transmite MOLDPRES.

„Primăria va oferi toate materialele, vom încerca să ne organizăm astfel încât să fie create operativ posturile de securitate necesare. Totodată, vor fi intensificate controalele la magazinele care comercializează carne de porc, pentru a ne asigura că carnea din raza de protecție nu nimerește pe rafturile magazinelor”, a declarat Nicolae Dandi pentru ziuadeazi.md.

Edilul a menționat că posturile vor fi instalate pentru 60 de zile, cum prevede legislația națională, iar după ce focarele vor fi lichidate, la această decizie se va reveni. Potrivit primarului, toate aceste măsuri sunt întreprinse ca virusul să nu afecteze și alți crescători de animale, pentru unii aceasta fiind singura sursă de existență.

„Îndemnăm oamenii să înregistreze animalele la Agenţia Naţională pentru Securitatea Alimentelor (ANSA), ca să poată fi evaluate pagubele, iar gospodarilor să le fie recompensat prejudiciul”,  a specificat Nicolae Dandiș.

În ultima perioadă, pe teritoriul raionului Cahul au fost depistate câteva cazuri de pestă porcină – în satul Manta şi la o fermă din raza municipiului.  Animalele bolnave au fost incinerate, iar Comisia excepțională epizootică întreprinde în prezent măsuri de prevenire a răspândirii focarului. 

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană, ANSA monitorizează situația epizootică şi reaminteşte proprietarilor de porci să nu hrănească animalele cu resturi alimentare, să nu-i lase liberi şi să îşi schimbe hainele înainte de a intra în adăposturile animalelor, precum şi să respecte normele de biosecuritate.

Pestă porcină africană nu este periculoasă pentru om, însă boala se răspândește foarte repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii.

Nu există vaccin.

Vaccinarea existentă a porcinelor reduce presiunea de virus, dar nu conduce la dispariţia acestuia. Carnea de porc provenită de la animalele infectate nu constituie un pericol pentru oameni, dar nu se recomandă pentru consum.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
8,16 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:65 %
Vint:6,7 m/s
Tue
6 °C
Wed
10 °C
Thu
6 °C
Fri
3 °C
Sat
8 °C

Curs oficial BNM 24 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2607 0.0742
USD 17.8258 0.0539
RON 4.0097 0.0029
UAH 0.7287 -0.0006
RUB 0.2763 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău