Verificări la magazinele de carne din Cahul, în contextul depistării cazurilor de pestă porcină africană

  • 29 Iulie 2019 11:05
Verificări la magazinele de carne din Cahul, în contextul depistării cazurilor de pestă porcină africană

Autoritățile municipiului Cahul vor intensifica controalele la toate magazinele din localitate, care comercializează carne de porc. Despre aceasta a declarat presei regionale edilul cahulean, Nicolae Dandiș, după ce în raza orașului a fost depistat un caz de îmbolnăvire cu pestă porcină africană, transmite MOLDPRES.

„Primăria va oferi toate materialele, vom încerca să ne organizăm astfel încât să fie create operativ posturile de securitate necesare. Totodată, vor fi intensificate controalele la magazinele care comercializează carne de porc, pentru a ne asigura că carnea din raza de protecție nu nimerește pe rafturile magazinelor”, a declarat Nicolae Dandi pentru ziuadeazi.md.

Edilul a menționat că posturile vor fi instalate pentru 60 de zile, cum prevede legislația națională, iar după ce focarele vor fi lichidate, la această decizie se va reveni. Potrivit primarului, toate aceste măsuri sunt întreprinse ca virusul să nu afecteze și alți crescători de animale, pentru unii aceasta fiind singura sursă de existență.

„Îndemnăm oamenii să înregistreze animalele la Agenția Națională pentru Securitatea Alimentelor (ANSA), ca să poată fi evaluate pagubele, iar gospodarilor să le fie recompensat prejudiciul”,  a specificat Nicolae Dandiș.

În ultima perioadă, pe teritoriul raionului Cahul au fost depistate câteva cazuri de pestă porcină – în satul Manta și la o fermă din raza municipiului.  Animalele bolnave au fost incinerate, iar Comisia excepțională epizootică întreprinde în prezent măsuri de prevenire a răspândirii focarului. 

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană, ANSA monitorizează situația epizootică și reamintește proprietarilor de porci să nu hrănească animalele cu resturi alimentare, să nu-i lase liberi și să își schimbe hainele înainte de a intra în adăposturile animalelor, precum și să respecte normele de biosecuritate.

Pestă porcină africană nu este periculoasă pentru om, însă boala se răspândește foarte repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii.

Nu există vaccin.

Vaccinarea existentă a porcinelor reduce presiunea de virus, dar nu conduce la dispariția acestuia. Carnea de porc provenită de la animalele infectate nu constituie un pericol pentru oameni, dar nu se recomandă pentru consum.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău