Magazine jefuite, furgonete ale poliției și pubele în flăcări. Barcelona, sub asediu pentru a 11-a zi după arestarea unui rapper

  • 28 Februarie 2021 11:20
Magazine jefuite, furgonete ale poliției și pubele în flăcări. Barcelona, sub asediu pentru a 11-a zi după arestarea unui rapper

O furgonetă a poliției incendiată, pubele în flăcări, magazine jefuite: la unsprezece zile după arestarea în Spania a rapperului Pablo Hasel, manifestațiile nu au slăbit în intensitate la Barcelona și o nouă demonstrație a degenerat sâmbătă în ciocniri cu poliția, comentează AFP.

Manifestația a fost organzată în sprijinul rapperului condamnat și închis pentru mesaje pe Twitter atacând monarhia și forțele de ordine, dar în general a avut și alte revendicări sociale.

Mai multe sute de participanți au defilat în spatele unui banner mare anunțând "Până vor cădea. Nimic de pierdut. Totul de câștigat", potrivit unui corespondent al agenției France Presse.

"Cazul lui Pablo arată că trăim într-un stat fascist (...) că trebuie să luptăm și că aceasta reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale", a declarat Adria, un muzician de 26 de ani care a venit să demonstreze și a refuzat să dea numele său de familie.

"Cine sunt eu pentru a judeca ce pune el în cuvintele sale. Dar să-l condamni pentru asta mi se pare un atac la adresa libertății de exprimare", a afirmat Barbar Salazar, un medic de 36 de ani.

Mitingul a degenerat la lăsarea serii, ducând la acte de vandalism și jafuri ale unor sucursale bancare, dintre care una a fost incendiată.

Vitrine sparte, fațade murdărite cu vopsea și cocktailuri Molotov, dintre care unul a incendiat o furgonetă a poliției, mai mulți "revoltați cu glugă au atacat magazine, dar în special bănci", potrivit mai multor mesaje pe Twitter ale poliției catalane care a confirmat că unul dintre autovehiculele sale a ars, la fel ca multe pubele sau containere. Cel puțin zece persoane au fost arestate în timpul ciocnirilor, a declarat poliția catalană pe Twitter, dintre care una este "implicată în incendierea furgonetei".

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a apreciat într-un tweet "inacceptabile actele de vandalism și violență care au zguduit Barcelona noaptea aceasta", oferind poliției tot "sprijinul" său, scrie Agerpres.

De la mijlocul lunii februarie, peste 110 protestatari au fost arestați în această regiune din nord-estul Spaniei, potrivit poliției.

Pablo Hasel, în vârstă de 32 de ani, a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru apologia terorismului, pentru că într-un mesaj pe Twitter l-a numit 'mafiot' pe fostul rege Juan Carlos, a făcut elogiul unor persoane implicate în atacuri și a acuzat poliția că a torturat și ucis migranți și manifestanți.

Arestarea sa la 16 februarie în circumstanțe destul de spectaculoase la Universitatea din Lleida, unde s-a baricadat împreună cu simpatizanți ai săi care doreau să împiedice arestarea lui, a condus la proteste marcate de incidente în alte câteva orașe din Spania, cum ar fi Madrid, Valencia și Granada.

La Barcelona unde această frondă socială este cea mai marcată, violente manifestații au loc aproape zilnic pentru a denunța rata record a șomajului în rândul tinerilor la nivelul Uniunii Europene (40,2%), precaritatea sau creșterea chiriilor.

Arestarea lui Pablo Hasel a relansat dezbaterea în ce privește libertatea de exprimare în Spania și a adâncit divergențele în interiorul coaliției guvernamentale, între socialiștii premierului Pedro Sanchez și partidul Podemos (stânga radicală), care susține manifestațiile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău