Maestrul fotograf Matei Bejenaru din Iași și-a vernisat lucrările la Chișinău

  • 21 Octombrie 2023 10:00
Maestrul fotograf Matei Bejenaru din Iași și-a vernisat lucrările la Chișinău

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată astăzi o expoziție de fotografii din cadrul proiectului ”Prut” al maestrului fotograf din Iași Matei Bejenaru. Evenimentul a fost organizat de Asociația Română de Artă Contemporană și instituția gazdă, cu susținerea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției gazdă, Tudor Zbârnea a afirmat că, inițiat în 2011, proiectul ”Prut”, al cărui autor este Matei Bejenaru, cuprinde peste 2700 de fotografii, dintre care doar o mică parte a ajuns la Chișinău. ”Este unul dintre cei mai importanți artiști fotografi din România, curtat de mulți curatori din țară și de peste hotare. El ne prezintă imagini din zona rurală de pe malul drept al Prutului, realizate la un înalt nivel artistic și estetic. Autorul intenționează să continue proiectul și pe malul stâng al Prutului”, a subliniat Tudor Zbârnea  

Prezent la eveniment, Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, a apreciat înalt această expoziție, mulțumind administrației muzeului pentru găzduirea acestei expoziții.   

La rândul său, Anca Poterașu, manager de proiect, a menționat că expoziția de față este construită în jurul unor secvențe fotografice-martor realizate de artist în format analog între anii 2011 și 2023 ca parte a unei arhive de imagini documentare, aflată în permanentă creștere, ce urmărește să înregistreze schimbările profunde prezente în viața de zi cu zi din zonele rurale aflate în proximitatea râului Prut din România. În context, maestrul fotograf Matei Bejenaru a spus că această expoziție a sa vorbește despre angajamentul social al unui artist, care prezintă spiritul timpului în care trăiește.

Matei Bejenaru s-a născut la 23 noiembrie 1963 în Suceava. Trăiește și lucrează la Iași. A absolvit Institutul Politehnic și Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași. Din 1996 predă fotografia și arta video la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași. Este fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău