MAEIE se justifică: Problemele apărute la votul în străinătate nu țin de activitatea ministerului

  • 22 Noiembrie 2016 16:36
MAEIE se justifică: Problemele apărute la votul în străinătate nu țin de activitatea ministerului

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene își declină responsabilitatea pentru modul în care a fost organizat procesul de votare peste hotarele Republicii Moldova, când mai mulți cetățeni moldoveni nu au putut să își exercite dreptul la vot.

Ministrul Andrei Galbur a declarat într-o conferință de presă că problemele apărute în ziua celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, 13 noiembrie, nu țin de activitatea ministerului sau a vreunui funcționar, ci de legislație.

El reiterat argumentele aduse anterior de Comisia Electorală Centrală, că turul doi al alegerilor putea fi organizat numai în aceleași condiții ca și primul tur și faptul că la o secție de vot nu puteau fi date mai mult de 3000 de buletine de vot.

Andrei Galbur a adăugat că membrii birourilor electorale puteau numai să îi ghideze pe alegători spre alte secții mai puțin aglomerate și să îi ajute la completarea contestațiilor, ceea ce, potrivit ministrului de externe, a și fost realizat.

Ministrul a spus că așteaptă deciziile instanțelor de judecată pe aceste cauze și a vorbit despre necesitatea amendării Codului Electoral, pentru a putea fi evitate pe viitor asemenea situații.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău