MAEIE | R.Moldova nu a blocat și susține aderarea Marii Britanii și Irlandei de Nord la Acordul internațional privind piața achizițiilor publice a OMC

  • 28 Noiembrie 2018 14:48
MAEIE | R.Moldova nu a blocat și susține aderarea Marii Britanii și Irlandei de Nord la Acordul internațional privind piața achizițiilor publice a OMC

Republica Moldova și-a exprimat plenar susținerea față de aderarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Acordul internațional privind piața achizițiilor publice din sistemul mondial de comerț, în cadrul ședinței informale de ieri a Comitetului privind Achizițiile Publice din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), comunică MOLDPRES.

Potrivit a Serviciului de presă al MAEIE, prezentarea poziției Republicii Moldova la reuniunile informale din 17 octombrie și 27 noiembrie denotă că țara noastră nu a blocat procesul complex de aderare a Regatului Unit la acest Acord. În cadrul Comitetului Informal din 27 noiembrie curent, Marea Britanie a primit acordul de principiu privind aderarea în capacitate națională la piața internațională a achizițiilor publice, iar o decizie textuală va fi aprobată în decembrie, urmare a negocierilor între Regatul Unit și un număr restrâns de state.

Delegația Republicii Moldova pe lângă Organizația Mondială a Comerțului a felicitat reprezentanții Marii Britanii pentru eforturile depuse și profesionalismul de care au dat dovadă în obținerea unui consens de principiu în doar șase luni din momentul depunerii ofertei de aderare la Acordul privind Achizițiile Publice, ceea ce reprezintă o premieră în istoria OMC.

În vederea valorificării noilor dimensiuni ale dialogului politic, potențialului comercial-economic și social, Republica Moldova și Marea Britanie dezvoltă o relație solidă, dinamică și reciproc avantajoasă, inclusiv prin crearea unor condiții favorabile pentru agenții economici autohtoni și comunitatea de moldoveni din Regatul Unit, în contextul în care autoritățile de la Londra urmează să adopte noi politici migraționale după Brexit.

Notă: Practica existentă în cadrul sistemul mondial de comerț presupune că procesul negocierilor unui membru OMC în vederea aderării la Acordul privind Achizițiile Publice poate dura minim 2-3 ani. Republica Moldova a aderat la acest Acord în anul 2016.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău