MAEIE reacționează la declarațiile Moscovei privind degradarea libertății presei în Republica Moldova

  • 16 August 2022 15:44
MAEIE reacționează la declarațiile Moscovei privind degradarea libertății presei în Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene respinge alegațiile formulate prin declarațiile directorului adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului de Externe de la Moscova, Ivan Neceaev, care se referă la pretinsa degradare a libertății presei în Republica Moldova.

După decizia recentă a Consiliului Audiovizualului de a amenda patru posturi de televiziune din Republica Moldova, reprezentantul MAE al Rusiei, Ivan Neceaev, a declarat că libertatea mass-media din Republica Moldova „a degradat”, iar autoritățile de la Chișinău „fac presiuni asupra presei independente și de opoziție”

„Această afirmație nu corespunde cu evaluările obiective și în conformitate cu standardele europene și internaționale formulate de prestigioase organizații de monitorizare a libertății presei, precum și organizațiile internaționale la care țara noastră este parte.

MAEIE reiterează că în ultimul an, am avansat în Indicele libertății presei și în lupta contra propagandei. Reporterii Fără Frontiere au clasat Moldova pe locul 40 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei. Aceasta înseamnă cu 49 de poziții mai bine decât anul trecut, urmare a schimbărilor inițiate de guvern și îmbunătățirea situației pentru jurnaliști.

Îmbunătățirea libertății presei în Republica Moldova este responsabilitatea primară a Parlamentului, a Guvernului, a Consiliului Audiovizualului pentru a prezenta cetățenilor știrile și informații într-un mod echitabil, obiectiv și onest, fără imixtiune străină și fără a fi influențați de interese particulare. 

Autoritățile vor continua eforturile susținute pentru a contribui la informarea corectă și la construirea unei societăți civile și a unei mass-media independente de orice interese, subliniind că pluralismul, independența și siguranța jurnaliștilor sunt componente de bază ale dreptului la liberă exprimare și informare, fiind esențiale pentru funcționarea democratică în conformitate cu aspirațiile noastre de aderare la Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul MAEIE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Wed
22
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău